ACS

14 Vrienden, de Hellespont Swimmers, zwommen op 30 augustus 2011 de Hellespont over. Voor hun gezamenlijke vriend Weert Jan Weerts (december 2013), die aan ALS leed. Geïnspireerd door de vele positieve aanmoedigingen, donaties en vooral door het contact met Weert Jan zelf, besloten de 14 vrienden hun actie uit te bouwen.

Aandacht voor de ziekte ALS en geld bijeen brengen voor onderzoek naar deze ziekte zijn daarbij de drijfveren. Samen in het diepe, voor Weert Jan en voor alle patiënten die lijden aan deze meedogenloze ziekte.

Op 9 september 2012 organiseerden 5 van de 14 mannen, die intussen samen de stichting Amsterdam City Swim vormen, samen met House of Sports de Amsterdam City Swim. Ruim 1100 zwemmers sprongen in het diepe voor ALS en trotseerden de Amsterdamse Amstel en grachten om vervolgens gezamenlijk ruim € 740.000 op te halen voor de stichting ALS. Een jaar later werden deze aantallen meer dan verdubbeld. Met ruim 2000 zwemmers in de gracht werd de opbrengst voor Stichting ALS Nederland ruim € 1.7 miljoen!

In 2015 organiseerden we de Amsterdam City Swim voor de vierde keer en de Amsterdam City Swim for Kids voor de tweede keer. Bijna 250 kinderen zwommen met een volwassen begeleider de laatste 700 meter van het parcours. Tezamen met de andere 2300 zwemmers werd een bedrag van € 1,83 miljoen opgehaald!

In 2016 organiseerden we de vijfde (en tevens jubileum ) editie van de Amsterdam City Swim en de derde Amsterdam City Swim for Kids . Daarnaast werd ook de eerste Late Night City Swim georganiseerd. Tijdens het vijfde jaar werd er een bedrag van € 2.016.413,44 opgehaald.

In 2017 organiseerde we alweer voor de 6e keer de Amsterdam City Swim. Ruim 3000 deelnemers waaronder 300 kids + 300 begeleiders sprongen in het diepe om geld op te halen voor Stichting ALS Nederland. Ook konden dit jaar vrijwilligers geld op halen met hun eigen persoonlijke pagina. In totaal werd er dit jaar ruim €1.804.451,66 opgehaald.

Op 9 september 2018 zou de 7e editie van de Amsterdam City Swim plaatsvinden, maar helaas werd deze afgelast. Het water voldeed niet aan de zwemwaternorm, waardoor de gezondheid van deelnemers in gevaar kon komen. De strijd tegen ALS gaat door! Op 9 september is de cheque van bijna 1,5 miljoen euro overhandigd aan Stichting ALS Nederland in het bijzijn van alle aanwezige deelnemers en ALS-patiënten.

We zijn ongelooflijk trots op alle deelnemers en vrijwilligers die de afgelopen edities mogelijk hebben gemaakt en op het donatiegeld wat er bijeengebracht is. En we gaan door, net zolang tot dat ALS “van de kaart is”, zwemmen wij met de Amsterdam City Swim voor ALS.

In 2019 organiseren we op 8 september de achtste editie van de Amsterdam City Swim en de zesde editie van de Amsterdam City Swim for Kids.