Ambassadeurs


Onze ambassadeurs dragen Amsterdam City Swim en Stichting ALS Nederland een warm hart toe. In aanloop naar het evenement maar ook tijdens het evenement spelen zij een belangrijke rol.

René Froger

Al jaren steunt ras Amsterdammer en zanger René Froger Amsterdam City Swim. Naast jaarlijks de 2km lange zwemtocht af te leggen denkt hij ook actief mee met de organisatie. Zijn gedrevenheid en enthousiasme brengt mooie en nieuwe impulsen binnen dit fondsenwervende evenement.

“Het is een machtig evenement. Om door de grachten van Amsterdam te zwemmen is natuurlijk uniek. Maar ik ben vooral onder de indruk van de verbinding die ik tussen deelnemers en toeschouwers zie. ALS is een gruwelijke ziekte maar je gezamenlijk op deze manier inzetten tegen ALS geeft hoop en kracht voor de toekomst. Een toekomst waarin ALS een behandelbare ziekte wordt.’

Pieter van den Hoogenband

Pieter van den Hoogenband is als drievoudig Olympisch Kampioen één van de meest succesvolle sporters van Nederland. Na de twee vierde plaatsen in 1996 waren alle ogen tijdens de Spelen van 2000 op Pieter van den Hoogenband gericht. Dat hij tegen de druk bestand was bleek tijdens de 100 en 200 meter vrije slag. Op beide nummers werd hij Olympisch Kampioen! Op de 100 meter liet hij Popov achter zich en op de 200 meter Thorpe. Vier jaar later, bij de Spelen van Athene, wist Pieter van den Hoogenband zijn titel op de 100 meter te prolongeren. Een historische prestatie want de top bereiken is makkelijker dan er te blijven.

Na zijn actieve carrière is Pieter van den Hoogenband betrokken gebleven bij de topsport. Als manager van de topsport community is hij de spin in het web tussen sporters, het bedrijfsleven en de wetenschap. Daarnaast is hij hoofdambassadeur van de Lotto en ONVZ. Pieter is hoofdambassadeur van Amsterdam City Swim vanaf het eerste uur.

Beau van Erven Dorens

Al vanaf de eerste editie van Amsterdam City Swim is Beau van Erven Dorens deelnemer. En ook tijdens de New Amsterdam City Swim in New York op 21 juni 2015 sprong Beau met ons mee in het diepe voor ALS. 

Beau werkt als televisiepresentator bij RTL en is bekend als schrijver, acteur en van o.a. diverse televisieprogramma’s.

Beau, liefhebber van open water zwemmen, is en was zelf vooral onder de indruk van het feit dat het evenement geboren is uit vriendschap voor de helaas inmiddels overleden ALS patiënt Weert-Jan Weerts. Hij ondersteunt de internationalisering van het evenement en heeft ons daarom ook geholpen in New York om publiciteit voor het evenement te verkrijgen.

Ferry Weertman

Ferry Weertman is Nederlands beste open water zwemmer en Europees kampioen op de 10km individueel en de 5km Team Event. Wij zijn trots op de gouden plak van Ferry, op de Olympische 10 km in open water zwemmen op de Olympische Spelen van Rio De Janeiro in 2016.

Ferry over Amsterdam City Swim: 'Ik ben ambassadeur van Amsterdam City Swim, omdat ik het belangrijk vind dat er nog meer onderzoek naar ALS gedaan moet worden. Daarnaast wil ik aan heel Nederland laten zien hoe mooi en leuk het open water zwemmen is. De afgelopen 2 jaar heb ik, als gevolg van mijn wedstrijdprogramma, helaas niet mee kunnen doen aan Amsterdam City Swim. Dit jaar wil ik heel graag ook een keer door de mooie grachten van onze hoofdstad zwemmen. Ik hoop dat dan samen te doen met heel veel andere enthousiaste zwemmers.'

Jan Joost van Gangelen

Jan Joost van Gangelen is al jaren lang presentator van verschillende sportprogramma's en een graag geziene gast bij Voetbal International. Op dit moment is Jan Joost presentator bij Fox Sports Eredivisie en tijdens de Champions League-wedstrijden en interlands op Veronica.

Sinds april 2019 is Jan Joost ambassadeur van Amsterdam City Swim. Om de strijd tegen ALS aan te gaan, is hij al 5 keer in de Amsterdamse grachten gesprongen en daarnaast is hij nauw betrokken bij de organisatie. Jan Joost over Amsterdam City Swim: 'Het is een heel bijzonder evenement, een bijzondere dag. Je kunt het eigenlijk nergens mee vergelijken.'

Suzanne Brummel

Suzanne Brummel (1994) is voormalig Nederlands kampioen Open Water Zwemmen. Ze studeerde cum laude af in Economie, Bestuur & Management en is succesvol sportblogger. Naast zwemmen is ze ook fervent hardloper.

'Zwemmen is mijn eerste (sport)liefde. In een zwembad, in de grachten of in zee. Ik spring altijd met plezier het water in. Het is voor mij een manier om te ontspannen. En als je dat dan ook nog kunt verbinden door te zwemmen voor een goed doel als ALS, dan is dat natuurlijk hartstikke mooi. Ik hoop dat we ook dit jaar weer een verschil kunnen maken in de strijd tegen deze vreselijke ziekte, door met elkaar de Amsterdamse grachten in te duiken voor een cityswim.'

Mari Carmen Oudendijk

Mari Carmen Oudendijk is vooral bekend door haar werkzaamheden voor verschillende sportprogramma’s rondom grote sportevenementen als Wimbledon, Olympische spelen en het Sportnieuws. Na 8 jaar bij RTL in dienst te zijn geweest is Mari Carmen Oudendijk nu als zelfstandige aan het werk voor o.a. RTV-NH en RTV Utrecht. Al vanaf de eerste editie is Mari Carmen bij Amsterdam City Swim als deelnemer betrokken. Ze draagt het event een warm hart toe en is mede grondlegger van het idee van de Amsterdam Late Night City Swim! Mari Carmen zet zich in als ambassadeur voor de ACS door o.a. deelnemers te werven. 

Michael Mols

Michael Mols is een voormalig Nederlands voetballer van onder andere FC Utrecht, Glasgow Rangers en Feyenoord. In Utrecht wordt Mols 3x topscorer voor FC Utrecht. Mols scoort in 3 seizoenen Utrecht 49 doelpunten in 94 wedstrijden. In Utrecht geniet hij nog altijd een ongekende populariteit bij de supporters die hem verkozen tot FC Utrecht ‘legend’. In de zomer van 2007 maakt Feyenoord bekend dat hij als pinchhitter overkomt naar de Kuip. Mols speelde tevens zes interlands. 

Sinds juli 2017 is Michael ook betrokken als ambassadeur van Amsterdam City Swim. Michael heeft bij oud-collega Fernando Ricksen van dichtbij meegemaakt wat de gevolgen zijn van de verschrikkelijke ziekte ALS. Via deze weg wil Michael graag meer aandacht genereren om zodoende meer donaties op te halen voor de ziekte zodat er zo snel mogelijk een oplossing wordt gevonden.

Jan Kramer

Helaas heeft Jan op maandag 7 mei 2018 de strijd tegen ALS verloren.

Ruim vier en een half jaar heeft Jan aan deze verschikkelijke ziekte geleden. Vier jaar lang is Jan betrokken bij Amsterdam City Swim geweest. Hoewel hij in 2017 zelf niet meer in staat was om te zwemmen, legde hij onder begeleiding van onmisbare vrienden en familie toch de twee kilometer door de Amsterdamse grachten af. Hij had een bewonderingswaardige positieve denkwijze en een enorm doorzettingsvermogen waarmee hij anderen inspireerde.

Wij zijn trots op de rol die Jan op zich nam bij de ALS Patiëntenvereniging, ALS Patients Connected. Met de ALS patiëntenvereniging zorgde Jan dat de stem van mensen met ALS in alle initiatieven over ALS werd gehoord.

Lieve Jan, dankjewel voor alles. We beloven je dat we wave 15 laten leven, voor jou.