Naomy Gutierrez

  • Wave Wave 9
Opgehaald: € 875,00

Ik doe mee met de Amsterdam City Swim omdat

Dit jaar doe ik mee aan Swim City. Ik doe mee omdat ik het iedereen toewens te kunnen sporten.

Biografie

Mijn naam is Naomy Gutierrez, 32 jaar en ik ben helaas pas sinds één jaar zwemliefhebber. Dat betekent dat ik welgeteld 31 zwemloze jaren onwetend ben geweest over de mooie sport die zwemmen is. Dat wil niet zeggen dat ik stil heb gezeten. Tijdens deze 31 jaren van onwetendheid heb ik met grote passie gevoetbald in de topklasse bij s.c. Buitenveldert. Je kunt wel stellen dat ik een sportliefhebber ben.

Dit jaar doe ik mee aan Swim City. Ik doe mee omdat ik het iedereen toewens te kunnen sporten. Ik zwem namelijk voor een goed doel: onderzoek en middelen om de vreselijke spierziekte ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose) te kunnen bestrijden.

Dat iedereen onbezorgd kan sporten is niet vanzelfsprekend. ALS is een ziekte van de zenuwcellen die de spieren aansturen. Deze zenuw- en spieraandoening leidt ertoe dat de spieren onvoldoende kunnen functioneren. Dit komt doordat de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg en het onderste deel van de hersenen – de zogenaamde hersenstam – afsterven. De signalen van de hersenen komen niet meer aan bij de spieren. Zo kan er geen spierbewegingen meer op gang worden gebracht.

Bij de ziekte ALS vallen niet alleen de spierbewegingen die je nodig hebt om te kunnen sporten uit. Uiteindelijk vallen ook de ademhalingsspieren uit. Hoe snel dat gaat verschilt per persoon. Maar de gemiddelde levensverwachting van een ALS-patiënt is slechts drie tot vijf jaar.

De ziekte kan voorkomen bij volwassenen op elke leeftijd, maar ontstaat meestal tussen het 40ste en 60ste levensjaar. De exacte oorzaak van de ziekte is nog niet bekend. Ook bestaan er nog geen medicijnen waarmee je van ALS genezen kunt worden. Het enige dat we hebben is een medicijn waarmee het ziekteproces met gemiddeld drie tot zes maanden vertraagd kan worden.

Dit is waarom ik zwem tegen ALS en jullie wil vragen een (kleine) donatie te doen. Om ALS van de kaart te vegen is geld voor onderzoek hard nodig!