Voor deelnemers

Op zondag 8 september a.s. gaat de 8e editie van de Amsterdam City Swim van start! Op deze dag spring jij samen met honderden deelnemers in het diepe voor ALS. Hieronder vind je de laatste deelnemersinformatie omtrent de Amsterdam City Swim 2019.

Programma #ACS2019
Amsterdam City Swim for Kids

 • 9:00 uur Ontvangst deelnemers Amsterdam City Swim for Kids bij de Hermitage (Amstel 51), Amsterdam
 • 09:30 uur Officiële opening Amsterdam City Swim for Kids
 • 10.00 uur Start Amsterdam City Swim for Kids (Hermitage Amsterdam)
 • 11:45 uur Prijsuitreiking Amsterdam City Swim for Kids op het finishponton (Kruising Keizersgracht/Reguliersgracht)
 • 12:00 uur Einde Amsterdam City Swim for Kids

Amsterdam City Swim

 • 11:00 uur Marine Etablissement Amsterdam (MEA) geopend voor deelnemers en fans. Ontvangst met koffie, thee en lekkernij
 • 12:00 uur Officiële opening Amsterdam City Swim (MEA)
 • 12.20 uur Lichte Lunch voor deelnemers en gasten.
 • 13:00 uur Start prominenten- en wedstrijdwave
 • 13:05 uur Start overige waves
 • Vanaf 13:30 uur Finish eerste deelnemers Amsterdam City Swim op de Keizersgracht (kruising Reguliersgracht)

Bij de finish ontvangen deelnemers hun medaille, lopen zij door de douchestraat en wacht hen een fijne badjas, slippers, baddoek, een drankje en een banaan en een lekkernij om weer op krachten te komen.

 • Vanaf 14:30 uur Eerste deelnemers retour op MEA (deelnemers worden met pendelbussen retour gebracht naar MEA)
 • 16:15 uur Borrel en opwarmen met live optreden
 • 16:30 uur Opening dinerbuffet
 • 17:15 uur Prijsuitreiking
 • 17:30 uur Afterparty en live optredens!
 • 19:30 uur Einde

Starttijden waves

13:00 Wedstrijd-/ Prominentenwave

13:45 Wave 8

14:25 Wave 16

13:05 Sponsorwave A en B

13:50 Wave 9

14:30 Wave 17

13:15 Wave 2

13:55 Wave 10

14:35 Wave 18

13:20 Wave 3

14:00 Wave 11

14:40 Wave 19

13:25 Wave 4

14:05 Wave 12

13:30 Wave 5

14:10 Wave 13

13:35 Wave 6

14:15 Wave 14

13:40 Wave 7

14:20 Wave 15

E-ticket
Je hebt via de mail jouw e-ticket voor de Amsterdam City Swim ontvangen. Deze mag je uitprinten, maar kan ook vanaf jouw smartphone gescand worden.

Afhalen startbescheiden
Voor aanvang van de Amsterdam City Swim 2019 ontvang je jouw startbescheiden. Deze bestaat uit:

 • Swimcap met tijdswaarneming (verplicht te dragen, eigen meegebrachte badmutsen zijn niet toegestaan).
 • Voor Businessteam deelnemers: een Businessteam zwembril
 • Bagagelabel
 • Informatieflyer
 • Parkeervoucher (alleen voor businnessteams, 1 per teamcaptain)

- Afhalen op zondag 8 september
Vanaf 11:00 uur ben je van harte welkom op het Marine Etablissement Amsterdam (MEA). De officiële opening vindt plaats om 12:00 uur in de hospitality-lounge. Eenmaal op het terrein kun je jouw startbescheiden ophalen in de registratietent. Volg daartoe de bewegwijzering en houd je e-ticket bij de hand. Wil je dit doen op het registratietijdstip van jouw wave (zie onder)? Zo voorkomen we lange wachtrijen bij de registratie.

Wave nr.

Tijdstip

Prominenten- en wedstrijdwave & wave 1 -7

11:00 – 11:30 uur

Wave 8 – 15

11:30 – 12:00 uur

Wave 15 - 19

12:00 – 13:30 uur


- Afhalen op dinsdag 4 t/m vrijdag 6 september
Ook dit jaar bieden wij onze deelnemers weer de mogelijkheid om de startbescheiden eerder af te halen bij Decathlon ArenA (ArenA Boulevard 101, 1101 DM Amsterdam). Op zondag 8 september kun je dan gebruik maken van de ‘fast lane’ en dien je alleen nog jouw startnummer te laten noteren en je vrijwaringsverklaring in te leveren. Wil je van deze optie gebruik maken? Laat het ons dan uiterlijk vóór vrijdag 30 augustus weten via info@amsterdamcityswim.nl. Wij zorgen er dan voor dat je startbescheiden klaar ligt.

Openingstijden Decathlon ArenA
Woensdag 4 september: 09:30 tot 21:00 uur
Donderdag 5 september: 09:30 tot 21:00 uur
Vrijdag 6 september: 09:30 tot 21:00 uur

Wij vragen je tevens om je vrijwarings- en gezondheidsverklaring ondertekend in te leveren. Na het inleveren wordt bij de registratie jouw start- en wavenummer met watervaste stift op jouw hand genoteerd door de organisatie.

Waterkwaliteit
De Amsterdam City Swim organisatie monitort continu de waterkwaliteit. Samen met onze partner Waternet houden wij de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en stellen wij onze deelnemers daarvan op de hoogte. Heb je vragen? Dan kun je die natuurlijk altijd stellen via info@amsterdamcityswim.nl Meer informatie over waterkwaliteit kun je ook vinden via; www.rijkswaterstaat.nl www.mens-en-gezondheid.info.nu.nl en www.zwemwater.nl. Houd ook onze social media in de gaten voor nieuwsberichten.

Watertemperatuur
Wij adviseren iedereen om met wetsuit te zwemmen, dat biedt naast warmte ook extra drijfvermogen. Kijk voor meer info ook op de pagina over veiligheid en gezondheid.

Wetsuit/shorty draagadvies

Alle deelnemers aan de Amsterdam City Swim wordt dringend geadviseerd dit advies op te volgen.

Gemiddelde watertemperatuur op het ACS parcours

On/minder open water ervaren zwemmer

Ervaren open water zwemmer

Kids

<15° C

Bij 15 graden of lager word de Amsterdam City Swim afgelast

>16 – 17 ° C

Dringend advies: wetsuit

Dringend advies: wetsuit

Verplicht: wetsuit

>17 – 19 ° C

Wetsuit

Shorty

Dringend advies: wetsuit

>19 ° C

Shorty

Bij voorkeur: wetsuit, anders shorty


Wetsuits aanschaffen of huren
Wil je op zondag 8 september graag in een wetsuit zwemmen? Dat kan! Neem snel een kijkje in onze webshop voor de laatste maten of kom langs op een van de ACS trainingen!

Garderobe & kleedkamers
Op het startterrein is er plek om je tas achter te laten in de garderobe. Je ontvang in je startbescheiden een bagagelabel die je hiervoor kunt gebruiken. Na afloop van het zwemmen kun je op vertoon van je startnummer jouw tas weer ophalen bij de garderobe.

Er is voldoende omkleedgelegenheid beschikbaar op het MEA en daarnaast zijn kleine kluisjes aanwezig voor waardevolle spullen.

Belangrijk! Vergeet niet je ID mee te nemen, op het Marineterrein moet je jezelf te allen tijde kunnen legitimeren.

Ballonnen
Wat een leuk gezicht is het ieder jaar, al die gekleurde ballonnen die voortgetrokken worden door onze zwemmers. Er is één grote maar: ballonnen zijn erg milieuonvriendelijk en het evenementenbeleid van de gemeente Amsterdam staat het uitdelen en oplaten van ballonnen bij evenementen niet meer toe. Als Stichting Amsterdam City Swim willen we daar gehoor aan geven en hebben we het volgende met de gemeente afgesproken. Wil jij als zwemmer herkenbaar zijn voor je fans, dan is het dit jaar nog toegestaan om met een kleine ballon aan een kort touwtje bevestigd aan je zwemsuit te zwemmen. De grotere ballonnen zijn dit jaar niet meer toegestaan, ook vanwege het gevaar van de langere lijnen aan de ballon voor medezwemmers. We moeten hier streng op controleren bij de start.

Bij de finish plaatsen wij een prullenbak waar je na afloop van het zwemmen je ballon in kunt deponeren zodat het materiaal niet in de grachten terecht komt. Natuurlijk zouden we het waarderen wanneer je voor een alternatief kiest als herkenningspunt voor je fans, bijvoorbeeld een klein drijvertje/gadget (geen grote flamingo-zwembanden of Unicors ;-)). Tot slot: er is op het marineterrein geen ruimte voor leveranciers van ballonnen om te komen leveren. We verzoeken je dus vriendelijk dit op eigen gelegenheid en vooraf te organiseren.

Amsterdam City Swim for Kids
In de ochtend organiseren wij de Amsterdam City Swim for Kids. 200 kids tussen de 10 en 14 jaar zwemmen, onder begeleiding van een volwassene, de laatste 700 meter van het parcours. Zij starten bij de Hermitage vanaf 10.00 uur en finishen op de Keizersgracht. Leuk om ze nog even aan te moedigen alvorens je naar het MEA vertrekt?!

Ben jij toevallig een begeleidende volwassene? Dan zorgen wij ervoor dat er tijdig een pendeldienst klaar staat die jou als deelnemer aan de Amsterdam City Swim, naar het MEA brengt zodat je daar tijdig kunt starten.

Whatsapp?
Wist je dat jij jouw profielpagina, waar je vrienden en familie direct een donatie op kunnen doen, kunt delen via whatsapp? Of via jouw persoonlijke pagina een Tikkie kunt aanmaken? Zo wordt het wel heel makkelijk om je te laten sponsoren. Klik op de whatsapp button in je profielpagina en verstuur!

Fan- en Finisharrangementen
Wil je jouw fans meenemen naar de Amsterdam City Swim? Dat kan! Speciaal voor jouw fans hebben we fan- en finisharrangementen. Neem snel een kijkje in onze webshop.

Shuttleservice
Op vertoon van het fan- en VIP-polsbandje kunnen jouw fans gebruik maken van onze shuttle service van en naar de finishlocatie. De bussen staan klaar op het Marineterrein en brengen u naar de Vijzelstraat kruising Keizersgracht. Vanaf daar is de finish te voet te bereiken via de even zijde van de Keizersgracht.

Bereikbaarheid
Auto

Adres startterrein: Marine Etablissement Amsterdam, Kattenburgerstraat 7, 1018 JA Amsterdam.
LET OP: Er is op het Marine Etablissement Amsterdam geen parkeergelegenheid voor deelnemers.
Je kunt tijdens de Amsterdam City Swim parkeren in de P+R Zeeburg (Hier vertrekt de tramlijn 26 richting Centraal Station (halte Kattenburgerstraat), vanaf hier is het enkele minuten lopen naar het startgebied) of Q-park IJ Oever centrum (vanaf hier is het ongeveer 10 minuten lopen haar het startgebied). Andere opties zijn de Piet Heingarage en parkeergarage Markenhoven.

Parkeren businessteams
Businessteams ontvangen per team één parkeerkaart voor de parkeergarage Q-park IJ Oever centrum. De teamcaptain ontvangt in de startbescheiden een parkeervoucher. Deze kan bij het meetingpoint op het MEA worden ingeleverd voor een uitrijkaart.

Openbaar Vervoer
Vanaf centraal station Amsterdam neem je buslijn 22 richting Muiderpoortstation (halte Kattenburgerstraat). Deze bus stopt en vertrekt in de directe omgeving van de hoofdingang van het Marine Etablissement Amsterdam. Je kunt ook buslijn 48 nemen richting Borneo eiland (halte Jan Schaeferbrug), of tram 26 richting IJburg (halte Kattenburgerstraat) Vanaf daar is het nog enkele minuten lopen tot het MEA.

Door ProRail worden regelmatig spoorvernieuwingen uitgevoerd. Ga goed voorbereid op pad en check je reis vanaf 10 dagen voor vertrek de NS Reisplanner of de NS Xtra app. Kijk kort voor vertrek voor de meest actuele informatie en check ook alvast uw terugreis.

Fiets
Je kunt jouw fiets parkeren voor het Marine Etablissement Amsterdam in de daarvoor aangegeven vakken. Let op, die fietsenstalling wordt direct na het evenement afgebroken (8 september 19:30 uur).

Wij verheugen ons erop je te mogen ontvangen tijdens de achtste editie van de Amsterdam City Swim op zondag 8 september. Heb je vragen? Bekijk dan eerst onze FAQ’s op de website. Staat je vraag daar niet bij? Stuur dan een mail naar info@amsterdamcityswim.nl.