"Het was barstenskoud herinner ik me. Tot aan de Scharrebiersluis dacht ik alleen maar aan opgeven."

04 Mar 2020 08.49

In dit artikel lees je het verhaal van Sjoerd Gerbrandy, HR Manager bij IBM. Sjoerd is van huis uit een waterpolo speler en is sinds 2014 fan van de Amsterdam City Swim. De editie in 2015 is hem het meest bijgebleven: “Het was barstenskoud herinner ik me. Tot aan de Scharrebiersluis dacht ik alleen maar aan opgeven. Eenmaal in de sluis wist ik de cadans in borstcrawl en ademen te vinden en te houden en heb de Amsterdam City Swim uitgezwommen voordat het parcours werd ingekort.” 

Van waterpolo naar open water zwemmen

“Sinds ik zelf op 55-jarige leeftijd volledig hersteld ben na een serieuze operatie in een ziekenhuis, ging ik me meer druk maken om gezond ouder worden en ging me daardoor serieuzer bezighouden met mijn conditie. Omdat waterpolo mijn sport is, betekende dat voor mij weer beginnen met regelmatig zwemmen in een buitenbad. Naast conditie wilde ik het zwemmen verbinden aan een prestatie. In 2014 hoorde ik van de Amsterdam City Swim maar was ik te laat om in te schrijven. Het idee om binnen een bepaalde tijd de Amsterdam City Swim te zwemmen trok me aan evenals het iets voor een ander kunnen betekenen. Kortom ik ging trainen.

Elk jaar probeer ik te verbeteren; zowel qua tijd als qua bijeengebracht sponsorbedrag.”  

Een kleine zwembroek

 “De Amsterdam City Swim van 2015 is mij het meest bijgebleven. Het had daags veel geregend waardoor overstort van het riool in de grachten terecht was gekomen en die dag schoner water van buiten de grachten werd ingespoeld. Alleen was het water daardoor een stuk kouder geworden (rond de 17 graden). Ik zwom toen nog zonder wetsuit in een kleine zwembroek. Het was barstenskoud herinner ik me. Tot aan de Scharrebiersluis dacht ik alleen maar aan opgeven. Eenmaal in de sluis wist ik de cadans in borstcrawl en ademen te vinden en te houden en heb de Amsterdam City Swim uitgezwommen voordat het parcours werd ingekort. Mijn vrouw heeft me daarna een wetsuit cadeau gedaan met de verplichting dat ik zonder niet meer mocht zwemmen.”

Elk jaar meer donaties

“Elk jaar nodig ik zoveel mogelijk vrienden, familie, sporters en collega’s uit om een kleine bijdrage te doen. Het is elk jaar steeds meer geworden. Laatste jaar haalde ik net geen €1000.”

Train in het buitenwater

“Mijn advies aan zwemmers die voor de eerste keer meedoen is om tenminste 1 keer 4 rondjes tijdens een van de trainingsmogelijkheden in de Amstel te zwemmen. In buitenwater zwemmen vraagt toch iets anders dan in een zwembad.”

Je kan Sjoerd steunen viahttps://www.amsterdamcityswim.nl/actie/sjoerd-gerbrandy