De Amsterdamse grachten als zwemwater

31 May 2021 13.51

Zo'n 100 jaar geleden was het niet voor te stellen dat wij ooit konden recreëren aan de Amsterdamse grachten. Toen kwam het riool namelijk nog uit op deze wateren. Nu kunnen we het water veilig betreden. Ook staat de Amsterdamse grachtengordel op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Maar hoe komt het dat wij er nu wel veilig in kunnen zwemmen? Waternet legt het ons uit.

Doorspoelen met gemalen

Eind 19e eeuw was het water in de grachten erg vies. Uitwerpselen, afval en rotte vissen dreven rond. Omdat het water in de grachten stil stond, spoelde de viezigheid niet vanzelf weg. Mensen werden van dit water dan ook erg ziek. Daarom werd eind 19e eeuw gemaal Zeeburg ingezet om water uit het IJsselmeer de stad in te pompen. Schoon water kwam zo de stad in en het vieze water ging er aan de andere kant van de stad weer uit.


De Oudezijds Achterburgwal in 1963

Riolering voor de hele stad

Toch dreef er nog steeds vuil, poep en plas door de grachten. Tot in 1935 de binnenstad van Amsterdam op het riool werd aangesloten. En in 2017 de laatste woonboten. Maar op de vraag of er dan nooit meer poep en plas in de grachten terecht kan komen, moeten we met 'nee' antwoorden. Als het hard heeft geregend, komt het water in de riolering erg hoog te staan en kan deze overstromen. Dit zorgt ervoor dat het vieze water door een buis de grachten in stroomt. Als dit gebeurt worden de grachten zo snel mogelijk weer doorgespoeld met de gemalen van Waternet. 

Vuil uit de grachten vissen

Helaas is het schoonhouden van de grachten een dagelijkse taak. Elke dag wordt er met een grijper veel troep uit de grachten gevisd. Ieder jaar wordt dit uit het water gehaald:

  • 60.000 kilo plastic
  • 7000 dode dieren, vooral eenden
  • 12.000 fietsen


Hoe schoon zijn de Amsterdamse grachten?

Elke dag wordt het water in de gracht gemeten. Zoals de temperatuur en de hoogte van het water. Ook wordt er gekeken welke stoffen en bacteriën erin zitten. Met positieve resultaten, want de kwaliteit van het grachtenwater wordt steeds beter. De grachten zijn zelfs zo schoon dat erin gezwommen kan worden. Laten we dat nou net doen tijdens Amsterdam City Swim!

Met de voeten in het water

De Amsterdamse Grachten zijn uniek werelderfgoed. Ze maken Amsterdam tot één van de steden met het meeste water ter wereld. Samen moeten we ervoor zorgen dat de grachten schoon blijven. Zo kunnen we er nog lang van blijven genieten, en de voeten afkoelen als het zonnetje schijnt. 

 

Bron: Waternet.