Plastic-vrij zwemwater voor Amsterdam City Swim

22 jun 2021 13.38

Plastic in het water is een groot probleem. Als dit er allemaal zou blijven liggen, heeft dat een slechte invloed op het mileu. Tevens kan Amsterdam City Swim dan niet plaatsvinden. Daarom pakken Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en de gemeente Amsterdam deze vervuiling aan. DIt doen zij met een muur van luchtbellen waarmee plastic afval uit het water van het Westerdok gehaald. Deze methode noemen zij de Bubble Barrier. Een wereldprimeur voor Amsterdam! Want dankzij de luchtbellen komt het plastic niet in de Noordzee terecht. 

42.000 kilo plastic uit de Amsterdamse grachten

Het waterschap en de gemeente pakken plastic in het water samen aan. Want plastic in het water is zeer slecht voor de waterkwaliteit én het waterleven. Dieren kunnen stikken in grotere stukken plastic. En de kleine deeltjes komen in het lichaam van dieren terecht. Medewerkers van Waternet vissen elk jaar 42.000 kilo plastic uit de grachten. Dat gaat vooral om grote drijvende stukken plastic op het water. De kleine deeltjes zweven onderwater. Die kunnen enkel met de Bubble Barrier eruit worden gehaald.

Hoe werkt het?

Onderin de gracht ligt een buis waar luchtbellen naar boven worden geperst. Deze luchtbellen duwen het plastic in het grachtenwater naar boven. Daarna brengt de stroming van het water het plastic vanzelf naar de waterkant waar het uit het water kan worden gehaald. De Bubble Barrier werkt 24 uur per dag en 7 dagen per week. Schepen en vissen hebben gelukkig geen last van deze bubbels.Plastic is een groot probleem

Sander Mager, bestuurder bij Waterschap Amstel, Gooi en Vecht: “Plastic in ons water is een steeds groter probleem. Ook voor het werk van het waterschap. Het heeft grote effecten op de kwaliteit van ons water en op alles wat in of bij het water leeft. Juist daarom is het belangrijk dat het waterschap goed samenwerkt met anderen, om een vuist te maken tegen dit zeer grote probleem. De Bubble Barrier is hier een mooi voorbeeld van.”

The Great Bubble Barrier

De Bubble Barrier is bedacht en geplaatst door de startup The Great Bubble Barrier. De muur van luchtbellen ligt in het Westerdok in Amsterdam, tussen de Westerdokskade en het Westerdoksplein. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en de gemeente Amsterdam gaven de opdracht om deze Bubble Barrier aan te leggen. En met succesvolle resultaten!

Schoon water voor ACS

Voor Amsterdam City Swim betekent dit dat we kunnen zwemmen in schoon water! Het is dus goed voor de natuur en voor recreatie!