Movement of Wavemaker Bas

09 dec 2021 08.46

In Movement of wavemakers spreken we met de 26-jarige Bas Plaum. Samen met 17 vrienden en familieleden sprong hij als Team Plaum het water in tijdens de alternatieve actie #natpakvoorALS. Met als doel? Geld ophalen voor Stichting ALS én mooie herinneringen maken met en voor zijn vader.

In december 2020 werd bij Bas zijn vader de diagnose ALS gesteld. Bas zijn vader stond vooral bekend als een sportieve man. “Hij was heel actief. Hij hockeyde, tenniste en golfde meerdere keren per week. Ook was hij vaak op pad met onze hond Binky en gaf hij mijn zus hockeytraining. Alleen in december 2019 kreeg hij last van stijfheid en besloot hij het wat rustiger aan te doen om aan te sterken. Maar toen rusten niet bleek te helpen, gingen de alarmbellen af. Vele ziekenhuisbezoeken en onderzoeken later is dan ook de diagnose ALS gesteld.”

Naast het feit dat deze boodschap emotioneel hard binnenkwam, heeft het ook een grote impact op het praktische leven van het gezin. “Na de diagnose zijn mijn ouders naar een gelijkvloers appartement verhuisd. Hij kan nu niet meer lopen en is gebonden aan een rolstoel, dus een woning op één vloer was heel welkom. Mijn broer, zus en ik zijn daar zelf ook regelmatig te vinden. Om te helpen met het huishouden, zoals koken en stofzuigen. Zo ontlasten we hen en zien wij onze vader vaker. Want door de diagnose en mede door corona gaan we er niet meer zoveel op uit.”

 

Team Plaum haalt een nat pak

Bas sprong samen met 17 vrienden en familieleden het water in om geld op te halen voor Stichting ALS. “Onze actie vond plaats bij de lokale zeilvereniging aan Oosterplas in Den Bosch waar een parcours van 200 meter was uitgelegd en een start- en finishboog. Voordat het startsein klonk, gaf mijn vader nog een emotionele toespraak. Iets wat ik als heel waardevol heb beschouwd. Vervolgens startten wij onze zwemactie met een prachtige duik van mijn broer Tom en zijn vriendin Nicole. In stijl, in een pinguïnpak. Daarna sprongen wij met de rest van de groep er achteraan om 2 kilometer te zwemmen. Het was heel leuk om dit samen te doen, zeker omdat we door zo’n 50 tot 75 mensen werden aangemoedigd. Waaronder mijn vader die boven iedereen uit kwam. Het was ook voor hem een dag om niet te vergeten. Vervolgens hebben we onszelf opgewarmd bij de openhaard met een kopje soep. Als aandenken heeft iedereen een oorkonde gekregen met hun opgehaalde bedrag en hebben we de dag afgesloten met een borrel.”

 

Dankbaar

Het hele team kijkt met veel trots terug op een mooie dag. En een mooi eindbedrag, want dat is iets wat Bas verraste. “Wij stonden versteld van het bedrag dat wij hebben opgehaald. Na onze actie stond de teller op €29.669,- en later is dit zelfs nog opgelopen tot €32.169,-. Wij zijn alle donateurs dan ook heel dankbaar en zijn blij dat we met deze actie alsnog iets hebben kunnen terugdoen. Mede door deze actie heb ik het gevoel gekregen dat ik iets kan betekenen voor mijn vader en voor alle andere mensen die aan deze verschrikkelijke ziekte lijden. Dat vind ik heel fijn.”