Natascha Olivier

11 Aug 2022 11.46

Wave hero Natascha Olivier
Sportwave 2


Natascha bemerkte in 2019 dat het opendraaien van doppen of het dichtritsen van ritsen moeilijker ging. Ze wist dat zij een erfelijke variant van ALS met zich meedroeg waardoor ze al snel een afspraak maakte met specialisten. Helaas werd toen duidelijk dat zij inderdaad leed aan de spierziekte ALS. Ondanks dat ze wist dat zij een erfelijke variant met zich meedroeg viel de diagnose rouw op het dak van Natascha en haar man
Sowie. “Het is alsof je wereld vergaat. Het is een verschrikkelijke en vooral onmenselijke ziekte. Maar we genieten van iedere dag en vooral ook nog van elkaar zo lang als dat mag zijn.” aldus Sowie. 

Vorig jaar kon Natascha in huis nog wat aan de hand lopen en ervaarde ze vooral weinig kracht in haar armen. Maar helaas is het snel achteruitgegaan waardoor ze nu 24/7 aan de beademing zit en via een PRG-sonde eet en drinkt. “Als partner voel ik mij vaak machteloos, ik kan er alleen maar voor haar zijn en doen wat ik voor haar kan doen.” Vorig jaar stond Sowie op het punt om samen met vier vrienden voor de eerste keer mee te doen aan de Amsterdam City Swim. Dat werd een deelname aan #natpakvoorALS. Dit jaar slaat Sowie ACS helaas over in verband met de situatie van Natascha. Maar dat Sowie en zijn vrienden via dit event geld hebben opgehaald vond ze fantastisch. “Ze weet dat een medicijn voor haar te laat zal zijn, maar ze hoopt dat er in de toekomst wél een medicijn bestaat voor alle anderen. Net als dat ik dat hoop.”
 


Update: Helaas is Natascha najaar 2022 overleden aan de gevolgen van ALS. Sterke aan alle nabestaanden.