Eelco van Koningsveld

17 Aug 2022 11.09

Wave hero Eelco van Koningsveld
Wave 7

 

Eelco van Koningsveld is wave hero van wave 7. In 2011 overleed hij aan ALS. Eelco heeft zich, in de twee jaar dat hij ALS had, ingezet om ALS meer bekendheid te geven. Hij gaf colleges en interviews op de radio en tv. Ook heeft hij samen met zijn vrouw Bianca Weller-van Koningsveld stichting ALS op de weg opgericht. 

Bianca:   “Eelco was te porren voor alle sporten. Hij had het een eer gevonden om een wave hero te zijn tijdens de Amsterdam City Swim.“ 

Over Eelco 
Eelco was een sportman in hart en nieren, wielrennen was zijn grootste hobby. Als fysio- en manueel therapeut had Eelco te maken met ALS, maar hij had niet kunnen vermoeden dat hij zelf de diagnose ALS zou krijgen. Eelco en Bianca hadden 2 jonge dochters toen hij in 2011 op 38-jarige leeftijd overleed aan ALS. 

Hulpmiddelen mobiliteit 
Eelco vond het belangrijk om ook tijdens zijn ziekte uit het leven halen wat erin zat en erop uit te gaan, samen met dierbaren en bekenden. Zijn eigen ervaringen om zijn mobiliteit te vergroten met hulpmiddelen als een racetandem en rolstoelbus waren aanleiding voor hem en Bianca om de stichting ALS op de weg op te richten. 

ALS op de weg 
Deze stichting heeft als doel om vlot en doeltreffend hulpmiddelen uit te lenen aan ALS-patiënten. Het betreft veelal (dure) middelen die buiten de wettelijke vergoedingen vallen. Door de snelheid van de ziekte zijn hulpmiddelen vaak op korte termijn nodig waarbij financiële en administratieve beperkingen een belemmering vormen. Het is belangrijk dat de patiënt zich kan focussen op de kwaliteit van leven, dus dat zij zolang mogelijk mobiel blijven en doen wat je nog wel kan. 

Bianca vertelt 
“Er was helemaal niets voor de ALS-patiënt van nu. Dat kon niet, in onze ogen. ALS is een weg van achteruitgang en afscheid. Wij wilden dat patiënten tijdens deze afscheidstocht, de mogelijkheid bieden om mooie dierbare herinneringen te maken. Voor de patiënt zelf maar ook samen met gezin, familie, vrienden. Een van de belangrijkste hulpmiddelen die wij beschikbaar stellen zijn de rolstoelbussen om mobiel te kunnen blijven met je gezin, mooie uitstapjes maken of op vakantie. Er zijn al vele mooie herinneringen gemaakt met onze auto/bussen en daar word ik heel blij van. “ 

“Deze herinneringen gaan de rest van het leven mee, of dit nu kort is voor iemand met ALS zelf, of lang voor de kinderen van deze persoon. Ik vind dat een heel mooi gegeven.” 

Meer weten over stichting ALS op de weg, klik hier.

 

Steun ook de strijd tegen ALS en maak een donatie.

Doneer hier