Bas Plaum

12 Aug 2022 16.46

Wave hero Bas Plaum
Wave 18

 

Vorig jaar maakten we kennis met Bas Plaum en zijn team. Hij zet zich samen met zijn team in voor zijn vader, ook Bas genaamd, die sinds 2020 de diagnose ALS heeft.

In december 2020 werd bij Bas zijn vader de diagnose ALS gesteld. Bas zijn vader stond vooral bekend als een sportieve man. “Hij was heel actief. Hij hockeyde, tenniste en golfde meerdere keren per week. Ook was hij vaak op pad met onze hond Binky en gaf hij mijn zus hockeytraining. Alleen in december 2019 kreeg hij last van stijfheid en besloot hij het wat rustiger aan te doen om aan te sterken. Maar toen rusten niet bleek te helpen, gingen de alarmbellen af. Vele ziekenhuisbezoeken en onderzoeken later is dan ook de diagnose ALS gesteld.”

Helaas is het de afgelopen maanden snel achteruit aan het gaan. “Het is nu bij zijn longen gekomen waardoor hij meer moeite heeft met ademhalen en daardoor minder kracht heeft om voor zichzelf te zorgen. Ondanks dat het fysiek minder gaat, beleeft hij nog wel veel plezier met familie en vrienden. “

Dit jaar doet Team Bas weer mee met de Amsterdam City Swim en zwemmen zij in wave 18. Het team kijkt ernaar uit dit jaar de echte route te kunnen zwemmen. “Om door de Amsterdamse grachten te zwemmen, dat kunnen maar weinig mensen zeggen!” Toch zal er ook wel een verschil zijn ten opzichte van vorig jaar, tijdens de #natpakvoorALS actie. “Het grootste verschil zal de intimiteit zijn. Er waren toen veel meer vrienden en familie aanwezig. Maar het zal dit jaar ook een mooie ervaring worden omdat er wel meer aandacht zal zijn voor ons, met Bas als wave hero. Ook mijn vader vindt het echt tof dat we weer mee doen en dat het deze keer ook echt in Amsterdam gaat plaatsvinden.”

 

Wil jij Team Bas steunen in hun strijd tegen ALS? Iedere donatie is meer dan welkom.  

 
Doneer hier