Theo Arts

17 Aug 2022 11.25

Wave hero Theo Arts
Sportwave 3

 

Theo Arts is wave hero van sport wave 3. De eerste signalen van ALS kreeg Theo in 2010, de definitieve diagnose kreeg hij in mei 2011. Theo Arts is overleden in november 2015. Theo is maar liefst bij 4 edities van de Amsterdam City Swim aanwezig geweest om zijn dochter Juliette aan te moedigen tijdens de swim.  

Juliette, dochter van Theo en oud-deelnemer aan de Amsterdam City Swim, vertelt: “Wanneer krijg je de kans om door de Amsterdamse grachten te zwemmen? De Swim is een prachtig en laagdrempelig evenement. Tijdens de ALS familiedag in 2012 (een verwendag voor ALS patiënten en hun familie) hoorden wij dat men de Amsterdam City Swim ging organiseren. En werden we gevraagd om mee te doen. Mijn broer wilde niet, maar ik wel. Ik heb de edities van 2012, ’13, ’14 en ’15 meegezwommen. Mijn ouders zijn hier altijd bij aanwezig geweest om mij aan te moedigen.” 

 

Betrokken familie

Juliette vertelt dat haar vader zou supertrots zou zijn geweest zijn om wave hero te zijn. Familie en vrienden waren voor haar vader erg belangrijk. Vooral zijn kleinkinderen maakten hem gelukkig. Vroeger reed hij zijn zoon en dochter talloze keren naar alle sportactiviteiten (wedstrijdzwemmen, volleybal, stijldansen). Later hielp hij ook altijd met klussen in huis. Niets was hem te gek. Toen de kleinkinderen ‘groot’ genoeg waren gingen ze ook met opa en oma mee op vakantie met de caravan in Nederland. Juliette: “Hij zou zeker trots zijn op zijn kleindochter Dixie omdat zij mee heeft gedaan aan de campagne ‘Geen tijd te verliezen’. Maar ook op mij omdat ik mij nog steeds inzet voor de strijd tegen ALS.” 

 

Kleindochter Dixie in ALS campagne Geen tijd te verliezen 

Dixie Arts was 11 oud toen haar opa overleed aan ALS. Zijn ziekte heeft een enorme indruk op haar gemaakt, ze had een goede band met haar opa. Dixie is supertrots op haar deelname aan de campagne. Soms wordt ze door wildvreemde mensen aangesproken hierover. Dat vindt ze heel leuk. Ze komt samen met oma (Wietske Arts) kijken naar de swim. Voor oma is het de zesde keer dat ze bij de ACS aanwezig is, voor Dixie de eerste keer. 

 

Zowel in werk als privé actief  

Juliette is actief als actievoerder en als medewerker voor Stichting ALS Nederland. Ze vindt het heel belangrijk om in actie te komen voor ALS. “Als kind (tot 14 jaar) zat ik op wedstrijdzwemmen. Toen men met de vraag kwam om mee te doen met de ACS hoefde ik niet na te denken. Zwemmen in de Amsterdamse grachten (mijn geboortestad) voor een goed doel; ja natuurlijk! Nadat mijn vader overleed in 2015 was ik wel ‘klaar’ met de ACS. Het was een beetje ‘ons’ evenement en er was geen ons meer.”  

Omdat er geen geld beschikbaar wordt gesteld vanuit de overheid, is onderzoek naar ALS volledig afhankelijk van (particuliere) giften en donaties. Juliette nam eerder het initiatief voor het maken van het boek ‘als ALS in beeld komt’, wat 25.000 euro heeft opgebracht voor onderzoek. Als het even kan doet ze mee met sportieve acties die voor ALS georganiseerd worden. Of dat nu zwemmen, hardlopen, wandelen of fietsen is. Ze doet het allemaal even graag. Momenteel werkt Juliette bij Stichting ALS Nederland als Relatiebeheerder Patiëntencontact. Wanneer een patiënt zich bij de Stichting aanmeldt, neemt ze contact op en biedt ze een luisterend oor.  

 

Juliette tijdens de Amsterdam City Swim in 2012: Dit was de 1ste keer. Op dat moment gonsde het van de geruchten dat Maxima mee zou zwemmen. Iedereen was mega-zenuwachtig.” 

 

 

Meer weten over de campagne Geen tijd te verliezen, waar Dixie aan heeft meegewerkt: klik hier.
Meer weten over de afdeling patientencontact van Stichting ALS Nederland: klik hier.

 

Maak ook een donatie in de strijd tegen ALS.

Doneer hier