Jan Kramer

17 Aug 2022 11.45

Wave hero Jan Kramer
Wave 15

 

Jan kramer is wavehero van wave 15.  Jan Kramer is in mei 2018 aan ALS overleden. Hij heeft zich maar liefst vier jaar lang ingezet voor de Amsterdam City Swim. Toen hij in 2017 zelf niet meer in staat was om te zwemmen, legde hij onder begeleiding van vrienden en familie toch de twee kilometer door de Amsterdamse grachten af. Jan had een bewonderingswaardige positieve denkwijze en een enorm doorzettingsvermogen waarmee hij anderen inspireerde. 

Ga door met mijn strijd 

Daarnaast was Jan actief namens de ALS Patiëntenvereniging. Daar zorgde Jan dat de stem van mensen met ALS in alle initiatieven over ALS werd gehoord. Bovendien was Jan Kramer een van de zeven personen die in 2014 centraal stonden tijdens de campagne ‘Ga door met mijn strijd’. Daarin riepen patiënten op om door te gaan met hun strijd tegen ALS. De campagne was gericht op doneren aan onderzoek naar ALS en op het deelnemen aan evenementen als de Amsterdam City Swim . Klik hier <LINK TOEVOEGEN> om de oproep van Jan Kramer te bekijken waarin hij vraagt om mee te doen aan de Amsterdam City Swim.  

Interview met Karin Kramer 

 “Dat machteloze gevoel. Geen hoop meer kunnen hebben. Dat is zó moeilijk.” 

Karin Kramer, de vrouw van Jan, vertelt in een eerder interview (september 2018) over wat zij en haar gezin doormaken nadat Jan de diagnose ALS krijgt. ‘Toen Jan de bowlingbal niet meer kon optillen, ging er een belletje rinkelen. Pas bij de neuroloog viel me op dat zijn rechterarm dunner was geworden. Toen wist ik; dit is niet oké.’ De diagnose kwam, na onderzoek in het UMC Utrecht, snel. ‘We gingen zonder ALS naar binnen en kwamen met ALS weer naar buiten.’  

Dat machteloze gevoel 

Het eerste jaar kon Jan nog veel zelf, zoals autorijden. Maar vanaf 3 oktober 2014 had haar man geen fijne motoriek meer, herinnert Karin zich. ‘Die datum weet ik nog zo goed, omdat Jan een handtekening moest zetten, wat dan ook de laatste keer was.’ Vervolgens raakte hij verlamd, en begon hij zijn spraak te verliezen. ‘Dat machteloze gevoel. Geen hoop meer kunnen hebben. Dat is zó moeilijk. ALS is mensonterend. Dat je niet meer zelfstandig naar de wc kunt. Dat je niet meer zelfstandig kunt drinken en eten, dat je spraak verliest. Verschrikkelijk.’  

Toen Jan de diagnose ALS kreeg, werkte Karin als verpleegkundige op de afdeling Geriatrie. Ze wist wat ALS was, kende ook de ALS- poster met de uitspraak Ik ben inmiddels overleden. 

Het volledige interview met Karin lees je in het donateurs- en relatiemagazine van Stichting ALS Nederland (september 2018). Bekijk hier.

 

Help mee met onze strijd tegen ALS. Maak een donatie.

Doneer hier