Luka & the lights

03 Aug 2022 11.51

Wave hero Luka
Juniorenwave

 

Alle junioren, van 10 tot 15 jaar oud, zwemmen in de juniorenwave. Deze speciale juniorenwave is opgedragen aan robotje Luka en bedenker Anjo Snijders. Anjo heeft de ziekte PSMA, een ziekte die verwant is aan ALS. Samen met zijn vrouw Sascha Groen ontwikkelde hij robotje Luka om ALS op een begrijpelijke manier uit te leggen aan kinderen. Op deze pagina vertellen we meer over het robotje Luka en de makers van Luka.
 

Maak kennis met wave hero Luka...

Luka is een actieve, charmante en vrolijke robot. Als Luka's handlamp begint te knipperen tijdens een potje voetbal met vrienden, is het tijd om naar de dokter te gaan. Na uitgebreid onderzoek wordt de diagnose ALS gesteld. In een ontroerende korte animatiefilm Luka & The Lights – die momenteel wordt ontwikkeld – volgen we robot Luka. Deze korte animatiefilm wordt, in combinatie met een platform voor kinderen, gebruikt om groot en klein uit te leggen wat ALS is.  

De bedenkers van Luka zijn Sascha Groen en Anjo Snijders. Anjo kreeg in augustus 2017 de diagnose PSMA. Ze kwamen voor de vraag te staan: hoe leg je aan jonge kinderen uit wat ALS betekent? 3,5 jaar later zag hun creatieve geesteskind, robotje Luka het licht. 


 

Hoe het idee ontstond

Sascha weet het nog goed. Hoe zij en haar man Anjo het ziekenhuis uitliepen na die verpletterende diagnose, en elkaar aankeken: ‘Wij gaan hier iets mee doen.’ Hun kinderen Luci en Niva waren op dat moment twee en zeven jaar. Hoe moesten ze hen vertellen wat er aan de hand was met papa? Omdat ze weinig informatie gericht op kinderen konden vinden en allebei uit het onderwijs komen, besloot het stel zelf aan de slag te gaan. 

Sascha: “Kinderen zijn visueel ingesteld. Aan Luci en Niva legden we het zo uit: van binnen heeft iedereen draadjes waarmee je bijvoorbeeld je handen en benen bestuurt. Bij ALS worden die draadjes steeds dunner. Als ze stuk gaan, doet je hand het dus niet meer.” Dit basisidee zou leiden tot de geboorte van Luka: een sympathiek robotje met lampjes die één voor één uitgaan.  

Lees het uitgebreide interview met de bedenkers van Luka & the lights hier

 

Meer weten over Luka & the lights? Ga naar www.lukaandthelights.com.