Weert-Jan Weerts

19 Aug 2022 15.40

Wave hero Weert-Jan Weerts
Wave 14

 

Natuurlijk is Weert-Jan Weerts één van de wavehero’s van de Amsterdam City Swim. Tenslotte is de Amsterdam City Swim rondom Weert-Jan begonnen. In 2011 begonnen 14 vrienden een inzamelingsactie voor ALS, de dodelijke zenuw-spierziekte waar hun vriend Weert-Jan Weerts aan leed. Zij zwommen toen de Bosporus over om aandacht en geld te genereren voor ALS. Geïnspireerd door de vele positieve aanmoedigingen en donaties besloten ze de actie uit te bouwen tot een zwemtocht door de Amsterdamse grachten. Het ontstaan van de Amsterdam City Swim. 

 

ALS op de kaart gezet 

Weert Jan Weerts kreeg de diagnose ALS in 2006. Hij overleed in 2013. Behalve zijn rol bij (het ontstaan van) de Amsterdam City Swim, was hij ook een van de drijvende krachten achter Stichting ALS Nederland én mede-initiatiefnemer van de spraakmakende campagne ‘Ik ben inmiddels overleden’. Samen met zijn vrouw Xandra Niehe heeft hij zich met veel succes ingezet om de ziekte in Nederland op de kaart te zetten. Bekijk hier de video waarin ze aandacht vragen voor ALS.


 

‘Ik ben inmiddels overleden‘ 

Zijn vrouw Xandra vertelt hoe het was om haar man, na zijn dood, op campagneposters door het hele land te zien: “Het was heel confronterend, maar ook heel fijn want zo leefde hij toch nog een beetje voort. Weert-Jan was destijds heel trots dat hij aan deze campagne kon meewerken, ook al was de aanleiding vreselijk.”  

 

Zoon Beau Weerts zwemt mee! 

Beau Weerts was nog maar 7 jaar toen zijn vader overleed. Samen met vrienden zwemt hij op 28 augustus mee door de Amsterdamse grachten. 
Beau Weerts: “Ik zwem mee voor mijn overleden vader Weert-Jan. Hij is bijna 9 jaar geleden overleden aan deze spierziekte. Ik hoop dat er een dag komt dat kinderen hun ouders aan deze verschrikkelijke ziekte niet hoeven te verliezen.” 

 

Draag ook bij aan de strijd tegen ALS en maak een donatie. 

Doneer hier