“Vandaag voor hen en morgen misschien voor jou”, wavemaker Santiago aan het woord

02 May 2023 14.05

Duizenden mensen springen op zondag 3 september de Amsterdamse grachten in. Wie zijn deze wavemakers? Graag geven we de zwemmers het woord. Vandaag is dat Santiago!

Kun je iets over jezelf vertellen?

Mijn naam is Santiago Martinez Martinez, ik heb Spaanse wortels (ouders) maar ik ben geboren en getogen in Nederland (Deventer). Na mijn studie afgerond te hebben ben ik in april 1997 in Amsterdam gaan wonen en werken. 6 jaar geleden verhuisde ik naar Abcoude met mijn gezin en het bevalt hier prima.

Zelf ben ik een actief iemand, ik sport regelmatig, houd van dansen, social life, kom graag regelmatig in Jazz Cafe Alto te A'dam, ben jong van geest en prettig gestoord. Verder ben ik werkzaam in de Telecom branche en ik heb daarnaast ook vrijwilligersactiviteiten, waaronder zieke/oude mensen bezoeken en bezig met kinderen in het Amsterdam UMC bij de Chillout.

Waarom doe je mee met de Amsterdam City Swim?

Ik kende dit eerst niet, totdat ik in 2015 via een collega erachter kwam dat dit bestond. En aangezien ik ook regelmatig zwem, had ik zoiets van: als ik toch al veel zwem, waarom dan niet voor een goed doel? Helaas was het toen al te laat om me in te schrijven, maar in 2016 heb ik succesvol meegedaan.

Zelf heb ik niets met ALS (gelukkig, al begin ik steeds meer mensen te kennen die daar wel aan lijden, waaronder helaas een buurman van mij), en wist ook niet wat het was toen ik die billboards zag op allerlei plekken. Op een gegeven moment ben ik me erin gaan verdiepen en kwam te weten wat voor een afschuwelijke ziekte dit is.

Diagnose B-CLL
Zelf ben ik afgelopen zomer gediagnosticeerd met B-CLL (Chronische Lymfatische Leukemie). Maar ondanks dat voel ik me momenteel fit genoeg om mee te doen en sta (ondanks andere serieuze en minder leuke issues) verder positief in het leven.

Ik ben zeker niet levensmoe en accepteer mijn lot wat mijn ziekte betreft.
Heb ik 10 jaar te leven? Prima.
Heb ik nog 30 jaar te leven? Ook prima.
Heb ik nog 6 maanden te leven? Ook prima.
Met andere woorden: ik heb er vrede mee en wil – gedurende de tijd die ik nog heb – iets moois ervan maken. En wat is mooier dan je zelf in te zetten voor anderen? Als ze me nu zouden vragen dan zal ik zeggen: mijn streven is om de 100 jaar te halen en de rest is bonus!

Wat is je het meest bijgebleven van je eerdere deelname?

In eerste instantie vond ik het wel spannend; zwemmen in open water is immers wat anders dan in een overdekt zwembad. In het zwembad zwem ik regelmatig binnen het uur 80 banen, wat overeenkomt met 2km. Ik heb een wetsuit aangeschaft voor de koudere temperaturen en ik ben toen regelmatig gaan trainen bij de Amstel.

Van 7 naar 10 rondjes
Een rondje om het eilandje was ongeveer 300 meter. Ik moest minimaal 7 rondjes eromheen zwemmen om de 2 km te halen. Echter, na 7 rondjes had ik zoiets van: laat ik er nog maar 3 doen om op een mooi rond getal uit te komen, en zodoende zwom ik maar liefst 3km per training in het open water. Dus beter voorbereid had ik niet kunnen zijn. Op de dag van de waarheid ging het me ook prima af.

Hoe bereid je je dit jaar voor?

Ik kan nu al zeggen dat ik er klaar voor ben. Ik bereid me voor in het zwembad waar ik nu al 2 a 3 keer per week 80 banen zwem. Ik ben ermee vertrouwd en mijn wetsuit past me nog steeds.

Je hebt binnen 2 dagen het streefbedrag van € 250,- aan donatiegeld opgehaald. Hoe heb je dat gedaan?

Ik heb niet echt een streefbedrag, maar wil eigenlijk zoveel mogelijk ophalen. Omdat het een verplicht veld was waarin ik toch een geldbedrag moest vermelden, heb ik maar voor 't gemak €1.000,- ingevuld. Daar ben ik nog niet. Ik ben al druk aan het flyeren: ik print steeds een stuk of 100 afdrukken met mijn profiel en QR code zodat de mensen gelijk kunnen doneren, en heb in Abcoude al op diverse plekken wat flyers achtergelaten.

Wil je ook een QR-code uitdraaien ter promotie van je actie?
 1. Ga naar je pagina
 2. Kies voor ‘deel via social’
 3. Ga met je muis naar het groene icoontje
 4. Een menu schuift uit. Kies voor het rode QR-icoontje
 5. Download je eigen QR-code of maak een poster. Donaties komen direct op je eigen pagina.

Ook de school waar mijn dochter op zit (CNS aan de Blomswaard) heeft dit in haar laatste nieuwsbrief vermeld, met mijn link erbij voor de donaties. Dus al met al ben ik druk bezig met sponsors te vinden. Ook heb ik een en ander vermeld op mijn LinkedIn profiel. Facebook en Instagram heb ik niet, dus dat zouden andere mensen die het wel hebben, namens mij kunnen publiceren.

Heb je tips voor andere deelnemers?

Tja, eigenlijk heb ik de volgende slogans:

 • Ga ervoor
 • Verstand op nul
 • Doe het
 • Vandaag voor hen en morgen misschien voor jou
 • Doe het goede in je leven
 • Doe wat je kan doen, als je anderen maar gelukkig kan maken
 • Leef met een glimlach tot de allerlaatste dag, en strijd tot het bittere einde

 

Bekijk de pagina van Santiago