Plons in stijl: de ultieme zwemkledinggids voor de Amsterdam City Swim

26 jun 2023 12.21

Een wetsuit, een trisuit of gewoon een losse broek? Als je op onderzoek uitgaat op internet dan komt er van alles voorbij! Maar wat is nu de ideale kleding om aan te trekken wanneer je het openwater in springt? In deze blog geven wij jou tips die kledingstress tijdens de Amsterdam City Swim voorkomen! 

Zorg dat het goed aansluit! 

Meestal is het niet het eerste wat in de kast ligt, de ballenknijper of een nauwsluitend badpak. Maar, voor tijdens een Swim is dit zeker aan te raden. Het verschil tussen een wijde zwembroek, welke een hoop water tegenhoudt, of een aansluitende broek is extreem. Terugdenkend aan het diploma zwemmen waarbij je je kinderen ook het liefste een legging aan doet is het nu ook zeker aan te raden om voor een strakke zwembroek of een aansluitend badpak te gaan.  

Wel of geen wetsuit? 

De keuze voor wel of geen wetsuit is echt afhankelijk van de temperatuur. Wanneer de temperatuur onder de achttien graden is, is het verplicht om een wetsuit te dragen. Boven een temperatuur van tweeëntwintig graden wordt dit juist afgeraden. Daarom is het van belang om het beiden te trainen en voorbereid te zijn op de situatie met en zonder wetsuit.  

Het is voor beginnende zwemmers wel vaak fijn om met wetsuit te zwemmen, het geeft je net wat extra drijfvermogen waardoor het gemakkelijker voelt om borstcrawl te zwemmen. Kies je ervoor om schoolslag te zwemmen, dan is het wel belangrijk om dit van tevoren te oefenen met je wetsuit. Dit kan juist ingewikkelder aanvoelen, doordat je op een andere manier in het water ligt! 

Wetsuit, zeilpak, surfpak… 

Kies je uiteindelijk om voor een wetsuit te gaan, kies dan echt voor een wetsuit welke geschikt is om mee te zwemmen! Een wetsuit waar je in kan zwemmen is vaak flexibel bij je schouders waardoor je er gemakkelijker borstcrawl mee kunt zwemmen. Een surfpak heeft extra kniestukken en is stevig bij de schouders waardoor het juist extra zwaar is om je armen over het water heen te halen. Een surfpark of een zeilpak zorgt zeker voor extra warmte, maar gaat je niet helpen om gemakkelijker door het water heen te gaan! 

Wetsuit huren? 

Wil jij een wetsuit huren? Speciaal voor de Amsterdam City Swim biedt Dare2Tri de mogelijkheid om tegen een gereduceerd tarief een wetsuit te huren:

  • € 30,- inclusief BTW, excl verzending
  • Type wetsuit: combi suit, te gebruiken voor zowel schoolslag als borstcrawl
  • Huurperiode vanaf 1 week, extra huurmogelijkheid mogelijk
  • Mogelijkheid voor uitproberen en passen tijdens ACS Trainingen op 7, 14, 21 en 28 augustus
  • Levering wetsuit, diverse mogelijkheden:
    • Versturen (€ 10,-)
    • Ophalen ACS Training 28 augustus (gratis)
    • Ophalen tijdens de Amsterdam City Swim (gratis)

Wetsuit huren?

Dit artikel is in samenwerking met de KNZB geschreven.