Paralympisch zwemster Lisa Kruger aan het woord

31 jul 2023 09.49

Duizenden mensen springen op zondag 3 september de Amsterdamse grachten in. Wie zijn deze wavemakers? Graag geven we de zwemmers het woord. Vandaag is dat Lisa. Zij is naast zwemmer ook ambassadeur voor de Amsterdam City Swim. Maak kennis met haar:

Ik ben Lisa Kruger, 22 jaar uit Harderwijk. Ik ben Paralympisch zwemster, dat betekent dat ik zwem met een beperking. Toen ik 6 was brak ik mijn pols, en door heel veel pech resulteerde dat in een groeistoornis (Madelungse Deformiteit) in mijn linker pols. Ik heb beperkte beweging in het polsgewricht, lengteverschil in de onderarm en krachtvermindering in de vingers, hand, biceps en triceps.

Lisa x Amsterdam City Swim

Ik doe mee aan de Amsterdam City Swim omdat ik het erg belangrijk vind om aandacht te creëren voor ALS, want hoe meer aandacht, hoe meer geld er kan worden opgehaald om onderzoeken naar bijvoorbeeld behandelingen te ondersteunen.

Medaille regen

Ik ben in 2016 Paralympisch Kampioen geworden op de 100 meter schoolslag. Daarna ben ik nog in 2018 Europees Kampioen geworden op de 100 meter vlinderslag en 200 meter wisselslag, in 2019 Wereldkampioen op de 100 meter rugslag en in 2022 Wereldkampioen op de 200 meter wisselslag, 100 meter schoolslag en 100 meer vlinderslag. Ook haalde ik op de Paralympische Spelen van Tokio 2020 nog 4 medailles voor TeamNL. Ik ben begonnen met zwemmen in eind 2011, en met Paralympisch zwemmen in 2012.

Para-sport

Het jammere aan de mindere aandacht voor Para-sport is dat de ontzettend mooie en inspirerende verhalen van sporters met een beperking niet zo veel in de media komen. Gezien ongeveer 15% van de wereldbevolking een beperking heeft kan het ontzettend motiverend zijn om op TV mensen met een beperking te zien sporten, voor zowel mensen met als zonder een beperking!

Bij het Paralympisch zwemmen zijn er verschillende klassen waarin gezwommen kan worden. Ik val onder de lichtste lichamelijke beperking S10. Dit loopt helemaal door tot de zwaarste beperkingen in klasse S1, denk hierbij aan hele zware spasmes door het hele lichaam, verlamming van alle lichaamsdelen op 1 arm na, of amputaties van zo goed als alle ledematen. Ook zijn er nog 3 klassen voor visuele beperkingen en 1 klasse voor mensen met een verstandelijke beperking. Er zijn dus heel verschillende mate van beperkingen die alsnog aan (top)zwemmen kunnen doen!

Voorbereiding Amsterdam City Swim

Ik bereid me voor op de ACS door nog even goed te leren vooruit te ademen. Mijn laatste wedstrijd in het open water is nu zo’n 6 jaar geleden, en in het binnenwater kan je gewoon lekker naar de bodem kijken, in het open water moet je toch echt af en toe even naar voren kijken om te zien waar je naartoe gaat. Conditioneel zou alles goed moeten zijn! Ik heb dan wel net een vakantie achter de rug en 3 weken niet gezwommen, maar ik heb ook als eens 7 kilometer in de Gaasperplas gezwommen, dus 2 kilometer moet me dan ook wel lukken hoop ik!

Lisa start in het team van Openwater zwemmer Ferry Weertman.

Zij zwemt mee in de #weertmanwave. Wil je ook met deze zwemhelden samen aan de start van de Amsterdam City Swim verschijnen? Meld je dan nu aan!

Aanmelden

Of doneer op de actiepagina van Lisa!

Doneer

Para-sporter?

Ben jij ook Para-sporter of heb je een beperking? De Amsterdam City Swim is volledig rolstoeltoegankelijk. Ook de start en finish zijn ingericht om mensen in een rolstoel of met hulpmiddelen makkelijk te water laten gaan. Stuur gerust een e-mail naar info@amsterdamcityswim.nl voor meer informatie.