Wave Heroes 2023


Graag stellen we de Wave Heroes van 2023 aan jullie voor:

Aad Ottervanger kreeg in 2007 de diagnose PLS. Zijn wereld stond op zijn kop. Aad zou Aad niet zijn als hij bij de pakken neer ging zitten. Met zijn optimistische kijk op het leven ging hij op zoek naar wat er wel kan. Aad zet zich in voor de strijd tegen ALS, zo deed hij mee aan de Amsterdam City Swim (zie foto) en ook met Tour du ALS. Dit jaar is Aad er als bezoeker bij en springt zijn dochter de grachten in!

Bekijk de actiepagina van Aad zijn dochter

Lees het interview met Aad (Stichting ALS)

Interview

De kracht en positiviteit van Wave Hero Angelique van der Lit is een inspiratie voor haar hele team. Sinds 2018 heeft zij de diagnose ALS. Vanaf toen zet het team zich in door op verschillende manieren in actie te komen. Van de Local Swim IJsselstein, Tour du ALS tot de Amsterdam City Swim dit jaar. Het team kent bij elke actie een andere samenstelling, maar het doel is altijd gelijk: zoveel mogelijk geld ophalen voor ALS. Angelique is de drijvende kracht achter deze initiatieven en wil het liefste haar team voordragen als Wave Hero.

Sinds de diagnose is Angelique niet bij de pakken neer gaan zitten. Op verschillende manieren zet zij zich in voor ALS. Zo is ze betrokken bij de ALS patiëntenvereniging en is ze lid van verschillende organisaties die te maken hebben met ALS. Een echte Wave Hero dus!

Meer lezen? Angelique schrijft regelmatig blogs. Je vindt ze op de teampagina.

Bekijk team Lit

Arnoud de Bruin zwemt, of beter gezegd vaart, mee in wave 15 en kan natuurlijk niet ontbreken aan onze lijst met Wave Heroes. 

Ruim 6 jaar geleden kreeg Arnoud last van een spierspasme in zijn rechter bovenarm. In 2019 kreeg hij de diagnose ALS. Arnoud toont zich mentaal sterk maar zijn lijf laat hem steeds meer in de steek.

Arnoud heeft altijd veel gesport. Hij was er ook goed in. Tennissen, hardlopen, yoga, zeilen en skiën. Hij deed het graag en het leverde hem ook veel op. Zijn sportiviteit heeft hij ook overgebracht op zijn 3 zoons. Door ALS heeft hij de afgelopen jaren beetje bij beetje afscheid moeten nemen van zelf actief sporten. Afgelopen zomer was de laatste keer dat hij het voetbalteam van zijn jongste zoon kon coachen. Want naast een leuke, zorgzame en lieve vader is Arnoud ook altijd betrokken geweest bij de sport van zijn jongens.

Zijn vrienden krijgen van dichtbij mee hoe ingrijpend en slopend deze ziekte is. En hoe belangrijk het is dat mensen die hiermee worden geconfronteerd worden geholpen en ondersteund. Met bijvoorbeeld speciale fietsen of robots om zolang mogelijk zo zelfstandig mogelijk te kunnen blijven functioneren. Privé en in het werk. Arnoud en zijn gezin proberen zo sterk mogelijk te zijn. Gelukkig hebben ze veel dierbare familie, vrienden en buren om zich heen om ze hierbij te helpen.

Sportieve en ambitieuze doelen zijn belangrijk voor Arnoud. Na een succesvol verlopen tocht naar de top van de Mont Ventoux op zijn Kettwiesel vaart Arnoud nu zelf mee tijdens de ACS. Met een grote groep wavemakers, waaronder ook zijn zoons Stijn en Giel.

Bekijk team Arnoud

Bart Beermann is voorgedragen door zijn vrouw Judit Beermann. Bart was een enorme levensgenieter en werd in 2015 ziek. In 2017 overleed hij op 53 jarige leeftijd. Hij is de vader van Puck en Sofie. Voor heel veel mensen was hij een voorbeeld omdat hij iedereen benaderde zonder vooroordeel. Hij was altijd oprecht geïnteresseerd in mensen.
In 2022 sprongen zijn kinderen de Amsterdamse grachten in. En in 2016 moedigde Bart zijn vrouw aan. Dit jaar zijn zij weer van de partij ter nagedachtenis van hun geliefde man en vader.

Bekijk Team Bart Beermann

Team Bas is een groot en actief team die in 2021 voor het eerst mee deed aan ACS. Corona gooide roet in het eten, maar het team deed mee aan de alternatieve actie #natpakvoorALS. Vrienden en familieleden haalden een recordbedrag op en vorig jaar sprongen zij de grachten in tijdens de 10de editie van ACS. Ook dit jaar zijn zij er weer bij. Ter nagedachtenis aan Wave Hero Bas Plaum.

Op 9 maart 2023 heeft Bas Plaum Senior de strijd tegen ALS verloren, 2 jaar en 3 maanden na de diagnose. 

Bas stond vooral bekend als een sportieve man. Hij was heel actief, hij hockeyde, tenniste en golfde meerdere keren per week. Ook was hij vaak op pad met Binky de hond en gaf hij zijn dochter hockeytraining. 

Het team koestert de vele mooie herinneringen aan hem en gaan verder met de strijd.

Bekijk team Bas

Bas Veenemans kreeg in september 2020 de diagnose ALS. Vorig jaar deed hij samen met zijn hockeyteam mee met de Amsterdam City Swim. Hij vaarde met zijn SUP door de Amsterdamse grachten en haalde een record bedrag aan donatiegeld op. Bijna € 16.000,-, het hoogste individuele bedrag van ACS 2022. 

Dit jaar doet de klas van zijn dochter - groep 7 - mee met de Junior Swim. Ondanks dat de gezondheid van Bas erg snel bergafwaarts gaat, met name zijn longen, is hij voornemens zijn dochter te komen aanmoedigen. Lisa heeft inmiddels ook al heel veel geld opgehaald, zo vader zo dochter! 

Bekijk de actiepagina van Lisa

 

Jarenlang heeft Berry Everts zich ingezet bij QPS, waar geneesmiddelenonderzoek wordt gedaan. Na vele jaren hard en enthousiast werken kreeg Berry in de zomer van 2021 allerlei vage klachten. Na een lange periode van allerlei onderzoeken kwam daar in januari 2022 de diagnose ALS uit. 

Gedurende deze ingewikkelde en verdrietige periode is de band met een aantal collega’s uitgegroeid tot vriendschap.

Berry zet zich nog steeds actief in voor QPS en geneesmiddelenonderzoek. Gelukkig is er daarnaast nog steeds veel tijd voor gezelligheid en vrolijkheid. 

Bekijk team Berry

21 juli 2022 kreeg Carlos de diagnose ALS. Vijf weken later zwom hij nog zelfstandig de Amsterdam City Swim uit. Een bijzondere prestatie want de ziekte sloeg genadeloos hard toe. Op 30 juni jl. moest Carlos de strijd tegen ALS noodgedwongen opgeven.

“Het was een prachtig leven” is een zinsnede die hij voor zijn overlijden in een groot interview samen met zijn vrouw Ellen op liet tekenen. Hieronder is de link bijgevoegd. Hij was vastbesloten om met dit verhaal aandacht te genereren voor de ziekte ALS.

Interview

Dat is waarom zijn vrienden en familie in team Carlos 2.0 met meer dan 100 mensen in wave 12 weer in de grachten gaan springen.
Voor Carlos en voor alle andere ALS-patiënten. Want deze ziekte moet de wereld uit!

Bekijk team Carlos 2.0.

Caroline Binsbergen is het gezicht van de commercial van de Amsterdam City Swim 2023. Je kunt haar dus herkennen van TV, waar de commercial van mei tot en met augustus op verschillende zenders te zien is.

Ook werd zij geïnterviewd door AT5 en geeft ons een kijkje in haar leven met ALS, waarmee zij twee jaar geleden gediagnosticeerd is. Ondanks het feit dat ze steeds minder kan dan vroeger, zit ze nog vol levenslust en kijkt ze ontzettend uit naar de Amsterdam City Swim. 

Bekijk de rapportage van AT5

Conny van der Meijden heeft ruim twintig jaar de diagnose ALS. Ze is van het begin af aan niet bij de pakken gaan neerzitten en zet zich in als vrijwilliger voor tal van organisaties. Zij vertegenwoordigt mensen met ALS/PLS/PSMA tijdens het ACS-patiënten overleg. 

Conny is een stralende verschijning en altijd goedlachs. Als je aan haar vraagt wat een groot succes was tijdens de Amsterdam City Swim dan grapt zij graag over de bus-ervaring: ‘We kregen veel bekijks midden in het centrum van Amsterdam, want er kwam een bus vol met mensen met ontblote bovenlijven! De zwemmers die naar de start gebracht werden.’ 

Lees het interview met Conny (van 2022) 

Meer lezen?

Eelco van Koningsveld is Wave Hero van de Amsterdam City Swim. Hij heeft zich, in de korte periode dat hij ALS had (december 2009 – oktober 2011) ingezet om ALS een gezicht te geven, om te zorgen voor meer inzicht en bekendheid. Door het geven van colleges, interviews op de radio, tv, bladen en kranten, probeerde hij dit te bereiken.

Kenmerkend voor Eelco was de volle vaart en overtuiging waarmee hij leefde. Zijn favoriete uitspraak was dan ook ‘Het leven is onherhaalbaar eindig’. Wat staat voor: Geniet nu het nog kan, je weet morgen niet wat je te wachten staat. Zeker bij ALS is dit het geval.

Eelco heeft samen met zijn vrouw "Stichting ALS op de weg" opgericht om te zorgen dat mensen met ALS hulpmiddelen kunnen krijgen om herinneringen te maken en mobiel te blijven. Deze hulpmiddelen worden niet vergoed door zorgverzekering of WMO. Een deel van de opgehaalde donaties van de Amsterdam City Swim gaat naar deze Stichting.

Lees verder

Vorig jaar kreeg Ellen de diagnose bulbaire ALS. Met een groot team sprong zij de Amsterdamse grachten in en legde de 2,1 km af. Vorig jaar had zij niet verwacht dit jaar ook mee te kunnen doen. Maar ze is weer van de partij met een groot team.

Ellen is sportief, een echte aanpakker en gaat moeilijkheden niet uit de weg. 

In haar werkzame leven was zij fondsenwerver en relatiebeheerder nalatenschap bij Greenpeace Nederland. En zoals zij zelf zo mooi zegt: ‘Eens een fondsenwerver, altijd een fondsenwerver’.

Bekijk de actiepagina van Ellen

Evert Bolderheij is Wave Hero. Hij is zijn leven lang lid geweest van de Futen en heeft er tot zijn 76e gewaterpolood. Hij was ondernemer, autocoureur en rallyrijder, maar bovenal echtgenoot, vader en opa. Hij heeft veel mooie reizen gemaakt, zoals met een Volvo Amazon door Zuid-Amerika en met een Mazda MX5 van Amsterdam naar Singapore. In 1986 heeft hij Parijs-Dakar gereden. 

Voor Kerstmis 2021 kreeg hij de diagnose ALS en in maart 2023 is hij overleden. Van een fitte zeventiger takelde hij in rap tempo af. Hij hield veel van snelheid, dit ging helaas iets te snel.

Lees het artikel over hem op Autosport.nl 

Vorig jaar stond Evert de zwemmers op te wachten bij de finish. Dit jaar kan hij er helaas niet bij zijn. Twintig medespelers zwemmen dit jaar voor Evert mee met Team AZ & PC De Futen. Zijn schoonzoon Michael en kleindochter Veerle zwemmen mee in het team van Optimix Handelsbanken.

Bekijk Team AZ & PC De Futen 

Bekijk Team Optimix/Handelsbanken 

Frank Claassen kreeg in april 2013 de diagnose PSMA. Hij wist vanaf het begin dat het een oneerlijke en onsportieve wedstrijd zou worden die niet te winnen was. “Graag wilde ik mijn wedstrijden winnen”. Wat een machteloze strijd tegen deze verschrikkelijke spierziekte. Elke week was het een tegenvaller op tegenvaller, maar gelukkig genoot hij volop van wat wél nog kon, met zijn positiviteit en humor! Een levensverwachting van 5 tot 10 jaar werd er helaas maar 1. Op 23 april 2014 heeft hij de strijd verloren en hebben zijn dierbare familieleden en vrienden afscheid moeten nemen.

Team De Loena’s tegen ALS zwemmen mee ter nagedachtenis aan Frank en om zoveel mogelijk geld op te halen voor ALS.

Bekijk Team De Loena’s

Maak kennis met Wave Hero Geert Jongeneel. In 2018 werd er bij Geert ALS vastgelegd. Hij werkt als systeembeheerder bij GGZ-instelling Eleos in Hoevelaken. Hij blijft actief op zijn werk, met spraakcomputer en muis met de voet. Hij is getrouwd met Barbara Veling en samen hebben zij drie kinderen: Kars (18), Naomi (17) en Emma (13). Geert is positief ingesteld, houdt van mensen en gezelligheid.

Het leven van Geert en zijn gezin wordt vastgelegd door documentairemaker en regisseur Olaf Koelewijn. Elk half jaar verschijnt een aflevering van deze serie: ‘ALS alles anders wordt’. 

Bekijk de eerste aflevering

Hans Vis is een onwijs betrokken mens en begaan met al zijn collega’s en dat is wederzijds. Cavero duikt de grachten in voor ALS en speciaal voor Hans die sinds vorig jaar augustus de diagnose ALS heeft gehad. Hij is een echte strijder en een bijzonder positief mens. 

Bekijk team Cavero

Henk Lunsing lijdt aan PLS. Normaal is Henk niet het water in te krijgen, maar eerder te zien op zijn driewieler ligfiets of in de rolstoel met zijn voorzet handbike. Vorig jaar deed zijn zoon Marijn mee aan de Amsterdam City Swim en tijdens de huldiging was Henk zo ontroerd over hun prestatie dat hij ook graag zelf mee wil doen. Hij start dit jaar in wave 19. Henk en zijn zoon Marijn kun je spotten in de commercial van Amsterdam City Swim 2023. Vorig jaar heeft 'Supporter van Sport (Univé)' een video gemaakt van Henk en zijn zoon Marijn.

Bekijk Team Henk

Hennie Klein Gunnewiek is op 23 december 2021 overleden aan de gevolgen van ALS. Hennie had een fijne groep mantelzorgers om hem heen, die hij Zusters Klivia noemde. Zij hebben hem tot aan het einde van zijn leven thuis kunnen verzorgen. Hennie was een zeer kleurrijk persoon, geboren in een klein dorpje in het oosten van het land, maar thuisgekomen in de regenboog community van Amsterdam! De zusters blijven zich inzetten om ALS de wereld uit te helpen. 

Bekijk team Zusters Klivia

Bij Ineke Vugs - van Etten werd in 2003 ALS vastgesteld. Op Tweede kerstdag in 2006 heeft haar familie afscheid van haar genomen. In die tussentijd zagen zij haar langzaam achteruit gaan. Elke keer als iets niet meer ging dan accepteerde ze de hulpmiddelen die er waren en leerde ze daarmee om te gaa en bracht zij het op om nieuwe dingen te leren.

Tijdens haar ziekte heeft ze extra genoten van de dingen die om haar heen gebeurde. Kleinkinderen die op haar schoot klommen terwijl ze in haar rolstoel zat. Met een zus naar de markt. Ze bleef niet thuis achter de geraniums zitten ook al kon ze steeds minder zelf.

Ze blijft een inspiratiebron voor haar familie. Zij beseffen steeds weer dat je gewoon door kunt zetten met wat je doet en wilt. Met een ongeneeslijke ziekte als ALS kun je niet even stoppen met het hebben van ALS. Dus waarom opgeven als het even moeilijk wordt?

Bekijk Team Voor (o)ma

 

Jan Braas kreeg in 1998 de diagnose ALS en is daar in 2004 aan overleden. Zijn zoon Arne zet hem graag in het zonnetje door terug te blikken. Tijdens de ziekte zag Jan altijd de positieve punten, altijd kansen om toch nog iets te kunnen, terwijl hij net weer een stapje achteruit was gegaan. Hij heeft gewerkt als stuurman bij de Douane, tot hij ALS kreeg. Toen dat niet meer ging werd hij begeleider van de bouw van nieuwe vaartuigen. Hij kon zijn werk blijven doen dankzij hulpmiddelen, zoals een volledig aangepaste bus en besturing van zijn computer via een laser. Maar vooral ook dankzij de steun van zijn vrouw.

Zijn zoon Arne heeft iedere editie van de Amsterdam City Swim meegedaan, sinds 2014 heeft ook de vriendin van Arne iedere editie meegezwommen.
Ook zijn zus is regelmatig de grachten in gesprongen.

Bekijk de actiepagina van Arne

Jan Kramer is een Wave Hero die ook in nauw verband staat met de Amsterdam City Swim. Hij is in mei 2018 aan ALS overleden. Hij heeft zich maar liefst vier jaar lang ingezet voor de Amsterdam City Swim. Toen hij in 2017 zelf niet meer in staat was om te zwemmen, legde hij onder begeleiding van vrienden en familie toch de twee kilometer door de Amsterdamse grachten af. Jan had een bewonderenswaardige positieve denkwijze en een enorm doorzettingsvermogen waarmee hij anderen inspireerde. 

Daarnaast was Jan actief namens de ALS Patiëntenvereniging. Daar zorgde Jan dat de stem van mensen met ALS in alle initiatieven over ALS werd gehoord. Bovendien was Jan Kramer een van de zeven personen die in 2014 centraal stonden tijdens de campagne ‘Ga door met mijn strijd’. Daarin riepen patiënten op om door te gaan met hun strijd tegen ALS. De campagne was gericht op doneren aan onderzoek naar ALS en op het deelnemen aan evenementen als de Amsterdam City Swim.

 

In januari 2020 werd de diagnose van ALS tot ieders grote ontzetting bij Johan bevestigd. De ziekte greep razendsnel toe en nam elke dag wat meer van hem weg. Johan woonde in Zwitserland en hij vond de Franse beschrijving “la maladie des milles adieus”, “de ziekte van het 1000 keer afscheid nemen van wat je kan", heel toepasselijk.

Johan was altijd een actieve, sportieve en gedreven man en streed dan ook met een enorme moed, positiviteit en waardigheid tegen de aftakeling en probeerde van elke dag die hem restte iets goeds te maken. Hierdoor kon de familie nog vele mooie en belangrijke momenten samen beleven.

Hij kon helaas deze strijd niet winnen en is op 5 augustus 2021 overleden. De familie wil een steentje bijdragen tot het vinden van een oplossing voor ALS en springt daarom dit jaar ook weer in de grachten!

Bekijk team Johan Masure

Voordat hij de diagnose ALS kreeg was Johan ondernemer en ontwikkelde hij glasvezelnetwerken in buitengebieden in Noordoost Nederland. Sinds zijn diagnose zet hij de vaardigheden die hij als ondernemer geleerd heeft in om ALS Zorgregelaars op te zetten. Een stichting die alle ALS patiënten kan helpen om zo lang mogelijk nog zo veel mogelijk uit hun laatste jaren te kunnen halen. Benieuwd hoe deze stichting dit doet, kijk dan op www.alszorgregelaars.nl

Bekijk de pagina ALS Zorgregelaars

 

Maak kennis met Wave Hero Kitty Loonstijn. Zij is voorgedragen door haar collega Charlotte en wordt omschreven als de meest uitbundige vrolijke, lieve collega die je je kunt wensen. Zo’n collega die altijd met een goed humeur naar het werk komt en voor wie geen klus teveel of te zwaar is. Zo toverde ze bijvoorbeeld tijdens de lockdown haar huis om tot pick-up point voor klanten. Niks is haar te gek. Vorig jaar kreeg ze de diagnose ALS en sindsdien vecht ze hard tegen de ziekte.

Bekijk de actiepagina van Charlotte

Marleen Zellmann van Oers kreeg na een half jaar van onderzoeken op 15 november 2021 de diagnose ALS. Marleen is de trotse moeder van Rik en Guus, bonusdochter Regina en bonuszoon Mario. Twaalf jaar geleden kwam Nellie in haar leven en sindsdien delen ze lief en leed.

Vorig jaar zetten zij zich in als vrijwilliger en dit jaar als zwemmers. Zij zwemmen voor ALS en voor hun lieve vrouw, zus, moeder en tante.

Bekijk team Hippo’s

 

Maurits van Selms blaakt van het positivisme en doorzettingsvermogen. Hij heeft al 25 jaar ALS.
Ondanks dat hij al vaak de Spoedeisende Hulppost heeft bezocht en nog maar weinig dingen zelf kan doen, staat hij nog steeds volop in het leven.

Als onderzoeker begeleidt hij studenten Tandheelkunde met hun scriptieonderzoek en schrijft hij wetenschappelijke artikelen. Dankzij de thuiszorg, buren en lieve mensen om hem heen kan hij nog enigszins ‘zelfstandig’ wonen. Ondanks alle beperkingen maakt hij nogsteeeds mooie vakantiereizen samen met zijn vriendin.

En daarom is Maurits dit jaar Wave Hero! 

 

Metha van Bergen groeide op in Amsterdam totdat zij op 3 juni 1943 samen met haar ouders op transport werd gezet naar Auschwitz. Daar werden haar ouders meteen doorgestuurd naar Sobibor, alwaar zij om het leven werden gebracht. 

Toen de oorlog voorbij was ging zij terug naar Amsterdam. Zij trouwde en kreeg drie kinderen. In 1987 kreeg zij de diagnose ALS en zij is op 29 april 1991 overleden.

Team Metha gaat ter nagedachtenis aan Metha zwemmen in de hoop dat niemand de gruwelijke strijd tegen ALS hoeft door te maken.

Ondanks dat haar schoondochter en kleindochter beiden Long Covid hebben en hartpatiënt zijn oefenen zij heel veel om de 2,1 km zwemmen te volbrengen.
Zij hopen dan ook flinke donaties op te kunnen halen voor het onderzoek naar ALS.

Bekijk Team Metha

 

Maak kennis met Michel Heij. Ook hij is dit jaar Wave Hero. Op 30 augustus 2012 kreeg Michel de diagnose ALS te horen. Sindsdien is het leven van de familie flink veranderd. Ondanks de ziekte is en blijft hij gelukkig redelijk stabiel en tikt Michel in augustus de 11 jaar met ALS aan. 

Michel staat positief in het leven en is een grappige en krachtige man. Een echte doorzetter die niet van opgeven weet.

In wave 13 zwemmen ze samen met en voor Michel!

Bekijk team DJS beats ALS!

Michiel Scheeren kreeg in april 2021 de diagnose ALS. Sindsdien zet hij zich onvermoeibaar in voor de strijd tegen de ziekte waar hij persoonlijk door getroffen is. Zo is hij bestuurslid van de ALS patiëntenvereniging en doet hij regelmatig mee aan acties en evenementen. Vorig jaar was hij ook Wave Hero en dit jaar zwemmen er meer dan 20 mensen mee in Team Scheeren! 

Bekijk Team Scheeren

Natascha Olivier is Wave Hero. Zij kreeg in juli 2019 te horen dat ze leed aan de zenuwziekte ALS. Natas is altijd een positieve vrouw geweest en ook tijdens haar ziekte is dit zo gebleven, ze heeft de ziekte echt gedragen. Hoe ze ermee om is gegaan is echt heel bijzonder, je hoorde haar nooit klagen. Ze was altijd heel geïnteresseerd in andere mensen. Ze wist ook dat een medicijn voor haar te laat zou zijn, maar ze hoopte dat er in de toekomst een medicijn zou komen, zodat andere mensen niet hetzelfde zou overkomen als haar. Helaas is Natas eind oktober 2022 overleden aan de gevolgen van ALS en haar vriend Sowie mist haar nog iedere dag. Team Natascha hoopt dat in de toekomst dit niet meer hoeft te gebeuren voor andere mensen en daarom zwemmen zij dit jaar mee.

Bekijk Team Natascha

Maak kennis met Wave Hero Olivier Voute. Hij is een man die, ondanks de uitdagingen van het leven, altijd een inspiratiebron is geweest voor iedereen om hem heen. Hij heeft gediend als een stille kracht voor velen, zijn vastberadenheid om positief te blijven en een glimlach op zijn gezicht te houden, zelfs in de moeilijkste tijden, is werkelijk bewonderenswaardig.

Als voormalig innovator bij Booking.com heeft Olivier zijn stempel gedrukt op de wereld van technologie en innovatie. Zijn vermogen om vooruit te kijken, kansen te zien en grenzen te verleggen, is een kwaliteit die niet alleen zijn professionele prestaties heeft gekenmerkt, maar ook zijn persoonlijke benadering van het leven met ALS. Hij heeft laten zien dat zijn geest onbreekbaar is en dat hij altijd bereid is om nieuwe wegen in te slaan.

Daarnaast heeft hij diepgaande liefde voor het leven en zijn dochters Sophie en Leah en vrouw Marjolein. 

Met een grote groep collega’s, vrienden en familie springen zij dit jaar de grachten in.

Bekijk Team Swim for Ollie

Bekijk team Booking for Ollie

 

Geboren en getogen aan de Westerschelde was Peter Platschorre als rasechte Zeeuw altijd in en op het water te vinden. Leren zwemmen ging aan een touw rondom je middel: zo de haven in! Ook vele jaren genoot hij intens van vissen en varen op de Schelde en borrelen aan de waterkant. 

Peter was er altijd voor een ander en stond altijd voor iedereen klaar totdat hij in 2017 door ALS meer en meer van iedereen afhankelijk werd. Vele familieleden en vrienden en vooral zijn echtgenote en dochters waren nu dag en nacht zijn steun en toeverlaat. Hij bleef zijn enorme gevoel voor humor houden en wist tot het laatste moment heel positief in het leven te blijven staan. Helaas heeft hij de strijd tegen ALS verloren. Zijn familie en vrienden springen de grachten in om aandacht te vragen voor de slopende ziekte en Peter te eren voor al wat hij voor hen heeft mogen betekenen. 

Bekijk Team Peter

Piet Huison is dit jaar weer Wave Hero en is de vader van Max, die bij hoofdsponsor Elfi werkzaam is. Vorig jaar was Piet ook aanwezig tijdens de Amsterdam City Swim. Zwaaiend met zijn petje moedigde hij toen de zwemmers aan. Drie weken na het event overleed hij aan de gevolgen van ALS. Ook dit jaar springt Elfi weer de grachten in en zwemt ter nagedachtenis aan Piet.

Bekijk het team van Elfi Vastgoed

In november 2015 kreeg Robert Paul Wielinga, net voor zijn 51ste verjaardag, de diagnose ALS. "Sinds dat moment leef je intenser en ben je vooral bezig met vriendschappen en dingen die er echt toe doen. De Amsterdam City Swim is daar één van." In 2016 en 2017 heeft Robert Paul als ALS patiënt de 2 km van de Amsterdam City Swim zelf gezwommen. In 2018 heeft hij voor de afgelaste swim nog 1,5 km in de Amstel gezwommen. Sinds 2019 lukken zwemmen, lopen en spreken hem nauwelijks meer.

Geld inzamelen voor ALS is één van de weinige dingen die hij nog wel kan doen om deze genadeloze ziekte die je stap voor stap afbreekt de wereld uit te krijgen. Samen met zijn donateurs heeft hij met zijn team in 2016, 2017, 2018, 2019, 2021 en 2022 €254.000,- voor de Stichting ALS bijeengebracht. "Hiermee dragen we bij aan oplossingen voor ALS. Dat is waar het om gaat!"

Bekijk team voor ALS en voor Robert Paul

Maak kennis met Wave Hero Roland Jorna. Ruim 5,5 jaar geleden is hij helaas overleden aan de gevolgen van de ziekte ALS. Tijdens zijn ziekte heeft Roland meerdere keren meegedaan met de Amsterdam City Swim. Roland hield niet van stilzitten en door middel van verschillende campagnes via onder andere radio Veronica heeft hij samen met zijn familie en vrienden veel geld op weten te halen voor onderzoek naar ALS.

Roland vond het altijd fantastisch om hieraan mee te doen, erbij te zijn en putte er veel energie uit.

Na het overlijden raakte zijn gezin langzamerhand wat minder betrokken bij de activiteiten. Vorig jaar stonden zij langs de kant tijdens de Amsterdam City Swim en begon het toch weer te kriebelen. Op zondag 3 september springt team Roland de grachten in om geld op te halen voor ALS. Ook staan zij die dag stil om hun vader te eren die zij verloren hebben aan de vreselijke ziekte. 

Bekijk team Roland

 

Als de doktoren het goed hebben, heeft Rutger de Graaf nu 30 jaar PLS. In zijn woorden: 'het lieve broertje van ALS'. Hij heeft gevoel in zijn benen, maar hij kan ze niet meer functioneel gebruiken. Rutger is de graag geziene zwemmer van de Amsterdam City Swim, omdat hij alle edities betrokken was. Na zoveel jaren zich iningezet te hebben voor ALS, slaat Rutger dit jaar een keer over. Gelukkig gaat het nog steeds erg goed met hem!

In 2022 interviewden wij hem, lees hier het artikel. 

Lees verder

 

De eerste signalen van ALS kreeg Theo Arts in 2010, de definitieve diagnose kreeg hij in mei 2011. Theo is maar liefst bij 4 edities van de Amsterdam City Swim aanwezig geweest om zijn dochter Juliette aan te moedigen tijdens de swim. Theo is overleden in november 2015.

Vorig jaar interviewden wij Juliette die tevens werkzaam is op de afdeling patiëntencontact van Stichting ALS:

Lees het interview

 

Het is eigenlijk niet nodig om Vincent Cornelissen nader te introduceren. Hij is voorzitter geweest van de ALS patiëntenvereniging. Hij heeft aan de wieg gestaan van de ALS Lenteloop in Bilthoven. Deze heeft hij meer dan zeven maal georganiseerd met meer dan een miljoen aan donaties. Op 26 april 2023  werd Vincent door de Burgemeester van de Gemeente de Bilt bevorderd tot ridder in de orde van Oranje Nassau. Vincent heeft ook zijn sporen verdient bij de Amsterdam City Swim, waar hij meerdere malen speechte, alvorens het opgehaalde bedrag kenbaar werd gemaakt. Zijn vrienden omschrijven Vincent als “een voorbeeldige patiënt, een zeer aangename persoon die altijd belangstellend is naar alles en iedereen en een graag geziene persoon op feestjes is die hij ondanks zijn ziekte vaak mede muzikaal opluistert”.

Zijn dochter Karlien zwemt dit jaar mee in Team Deloitte.

Bekijk Team Deloitte

In 2011 begonnen 14 vrienden een inzamelingsactie voor ALS waar hun vriend aan leed. Zij zwommen toen de Bosporus over om aandacht en geld te genereren voor ALS. Geïnspireerd door de vele positieve aanmoedigingen en donaties besloten ze de actie uit te bouwen tot een zwemtocht door de Amsterdamse grachten. Het ontstaan van de Amsterdam City Swim. Deze vriend is Weert-Jan Weerts.

Weert-Jan kreeg de diagnose ALS in 2006. Hij overleed in 2013. Behalve zijn rol bij (het ontstaan van) de Amsterdam City Swim, was hij ook een van de drijvende krachten achter Stichting ALS Nederland én mede-initiatiefnemer van de spraakmakende campagne ‘Ik ben inmiddels overleden’. Samen met zijn vrouw Xandra Niehe heeft hij zich met veel succes ingezet om de ziekte in Nederland op de kaart te zetten. 

Bekijk de video

 

Wil Leemborg is ook dit jaar weer Wave Hero. Helaas is Wil ons ontvallen, maar haar dochter Anette zet deze strijd voor haar voort. Zij is bestuurslid van Stichting Amsterdam City Swim. Anette heeft haar verhaal gedeeld in een mooie video, gerealiseerd door 'Supporter van Sport (Univé').

Bekijk de video

 

Ook Wouter Klok zwemt dit jaar weer mee en is Wave Hero. Wouter lijdt aan een goedaardige variant van de spierziekte ALS. Hij heeft dan wel een verminderde kracht in zijn rechterarm, maar de vooruitzichten zijn positief. Als liefhebber van watersport zet hij zich op deze manier in om ervoor te zorgen dat niemand meer aan deze ziekte hoeft te overlijden. Toepasselijk start hij dit jaar in de #WouterWave van internationaal model Wouter Peelen (wave 10).  

Bekijk team Goud voor Wout