Patiënten informatie


De Amsterdam City Swim zet zichzelf in om zoveel mogelijk geld op te halen voor Stichting ALS Nederland. Maar óók voor een dag waarop we samen nieuwe herinneringen kunnen maken en kunnen genieten van elkaars aanwezigheid.

Mensen met ALS/PSMA/PLS zijn de echte VIP’S (Very Important Patients) van dit event. Voor hen en hun dierbaren willen wij deze dag extra speciaal maken. Daarom biedt de Amsterdam City Swim patiënten de mogelijkheid op diverse manieren aanwezig te zijn tijdens het evenement:

 1. Als bezoeker langs de kade en op het Marineterrein
 2. Mee het water in, met of zonder helpers en hulpmiddelen

 1. Als bezoeker langs de kade en op het Marineterrein

Kom jij jouw team aanmoedigen of wil je een bijzondere dag meemaken met familie of vrienden? Wij nodigen je graag samen met twee personen uit als onze speciale gast op deze dag.

Wel willen we je vragen jezelf en jouw introducees van tevoren aan te melden zodat we jouw entreetickets in orde kunnen maken. Dit kun je doen door dit formulier op de website van Stichting ALS Nederland in te vullen. Je hebt tot 19 augustus 2022 de tijd jezelf en jouw 2 introducees aan te melden. 

Ik meld mezelf aan

 

 1. Mee het water in.

Wil jij als ALS/PSMA/PLS-patiënt meedoen aan de Amsterdam City Swim en samen met jouw dierbare het water in? Er zijn twee mogelijkheden: 

 1. Meezwemmen.
 2. Meedrijven of ‘floaten’.

Kun je niet zelfstandig meezwemmen, dan is het mogelijk mee te ‘zwemmen’ in een speciaal droogpak of mee te ‘floaten’. We vragen je wel om in ieder geval met twee begeleiders (gratis entree) het water in te gaan.

Uiteraard is het uitgangspunt om iedereen zo veilig en soepel mogelijk naar de finish te begeleiden. Met elkaar kunnen we kijken wat hiervoor nodig is. Wil je graag zwemmend meedoen? Dan vragen we je de volgende punten door te nemen:

 1. Iedere situatie is uniek. Daarom verzoeken we je om eerst met een medisch specialist, bijvoorbeeld jouw revalidatiearts, te overleggen over een eventuele deelname en om samen met hem of haar te kijken naar mogelijke beperkingen en risico’s.  
 2. Wil je graag met iemand overleggen over welke hulpmiddelen er zijn? Dan kun je het best contact opnemen met Stichting ALSopdeweg. Zij zijn gespecialiseerd in het aanbieden van hulpmiddelen voor ALS/PSMA/PLS-patiënten en zijn al jarenlang betrokken bij de Amsterdam City Swim.
 3. Het startponton op de Keizersgracht is rolstoelvriendelijk en toegankelijk via een ramp. Attributen en rolstoelen worden teruggebracht naar de finish zodat dit klaar staat als je uit het water komt. Er is pendelservice.
 4. KNRM waarborgt de veiligheid van alle deelnemers en helpen patiënten te water.

Faciliteiten op het eventterrein

 • Er is ruim de mogelijkheid om op het eventterrein te parkeren of afgezet te worden. In de week voorafgaand ontvang je van ons hiervoor de toegangstickets en parkeerkaart.
 • Ons hele terrein is rolstoelvriendelijk.
 • Er zijn mindervalide toiletvoorzieningen aanwezig bij de tent, kleedkamers, start en finish. Er is een passieve tillift aanwezig.
 • Er is de mogelijkheid om rustig te zitten, buiten het versterkte geluid.
 • Er is exclusief toegang voor mensen met ALS/PSMA/PLS en hun dierbaren op het finish ponton om alle zwemmers te zien finishen.
 • Er is een pendelservice naar de start (Keizersgracht) en terug naar het evenemententerrein. Indien je gebruik maakt van speciaal transport (bijvoorbeeld als je in een elektrische rolstoel zit) kunnen wij je een ontheffing geven voor parkeren aan de Keizersgracht.
 • De (loop)afstand van de start naar de finish (Marineterrein) is 2,5 kilometer en vraagt circa 30-60 minuten wandeltijd (afhankelijk van drukte rondom het event).
 • Er zijn EHBO’ers en artsen aanwezig.
 • Wij doen er alles aan om het hele terrein zo rolstoelvriendelijk mogelijk te maken, heb je specifieke wensen dan horen wij dit graag zodat we hier rekening mee kunnen houden.

Kosten en aanmelden

Voor ALS/PSMA/PLS-patiënten zijn er geen kosten verbonden aan een deelname aan de Amsterdam City Swim. Ook twee introducees of begeleiders kunnen gratis deelnemen of meezwemmen. Om jezelf aan te melden willen we je vragen dit formulier in te vullen zodat we de entreetickets van jou en jouw introducees klaar kunnen maken.

Meer weten?

Wil je graag meedoen met de Amsterdam City Swim, maar heb je voorafgaand nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op via onze socials of per e-mail.