Movement of Wavemaker Martin

16 Sep 2021 07.59

Voor Movement of Wavemakers zijn we in gesprek met de 66-jarige Martin Faas. Muziekliefhebber, fanatiek hardloper en vervend zwemmer. Hij hoopt volgend jaar te kunnen gaan genieten van zijn pensioen. Want na 21 jaar in het onderwijs te werken en daarvoor al 26 jaar bij defensie in dienst te zijn geweest, is het wel goed zo. Tijdens zijn tijd bij defensie ontmoette hij Noël Daalman, één van de soldaten die hij in zijn militair peloton had zitten. Na vele jaren elkaar uit het oog verloren te zijn geraakt, heeft de kracht van social media hen weer bij elkaar gebracht. Wél met een andere wending, want de Noël die Martin kende, sportief en jong van geest, lijdt aan ALS en zit in een rolstoel. Speciaal voor Noël heeft Martin zich dan ook ingezet tijdens Amsterdam City Swim.

 

Die fijne en jonge vent

Al in 2009 kreeg Noël te horen dat hij lijdt aan de ziekte ALS. “Het is toch al een lange tijd geleden dat de diagnose gesteld is. Hij ervaarde problemen met autorijden en sporten en kreeg vervolgens ook last van klapvoeten.” Ondanks dat hij al zo’n 12 jaar met deze ziekte leeft, zegt Noël dat het goed met hem gaat en ‘super’ in zijn vel zit. “Het was wel een schok”, zegt Martin, “om hem zo weer te zien. Die fijne en jonge vent in een rolstoel, ‘dat kan toch niet?’ dacht ik. Ik ging samen met wat maten op bezoek, en vervolgens ook nog eens alleen. Als je dan hoort wat voor verhaal erachter zit, realiseer ik mij iedere dag hoe fijn het is om nog zo vrij te kunnen bewegen.”

 

De Rotte in Rotterdam

Martin haalde op zondag 29 augustus een #natpakvoorALS. Dit deed hij alleen, al werd hij wel begeleid door een vriend op een sub en voerde iemand anders vooruit om eventueel pleziervaart te waarschuwen. “Het was natuurlijk de bedoelding dat het zwemfestijn in Amsterdam plaats zou vinden, maar helaas pindakaas.” Maar als het niet in Amsterdam kan, dacht Martin, dan maar in een andere stad met veel water. “En wat is er dan mooier het in De Rotte te doen. In Amsterdam een stukje door de Amstel, in Rotterdam een stukje door De Rotte”, grapt Martin. Via ‘Veteranen in actie’ had Martin geregeld dat Noël op de dag zelf aanwezig kon zijn. Ook hadden er zich familieleden en vrienden van Noël en Martin verzameld om de actie aan te moedigen. “Na de zwemtocht heb ik de cheque aan Noël overhandigd. Vervolgens zijn we spontaan naar een horecagelegenheid gegaan en hebben we onder het genot van een hapje en een drankje alles nabesproken. Ook hebben we veel oude herinneringen opgehaald, waar Noël zijn zoon met grote ogen naar zat te luisteren. Het was een geweldige middag en ook Noël heeft echt kunnen genieten, dat zag je aan de twinkeling in zijn ogen.”

 

 

Ik kan en mag het nog wel

Martin kijkt zelf ook met een heel goed gevoel terug op #natpakvoorALS. “Ik heb niet alleen genoten van die zondagmiddag, maar ook juist van de momenten dat ik bij Noël op bezoek was in het verzorgingshuis in Rotterdam-Zuid. De momenten dat ik in een zwembad lag te trainen en tijdens de kilometers die ik liep om mijn conditie op peil te houden. Alles gaf mij een dankbaar en goed gevoel. Want ik kán en mág het nog wel. Vele mensen zoals Noël, met ALS of andere ziektes, zouden ook nog graag willen zwemmen, wandelen, hardlopen of fietsen maar kunnen dat helaas niet meer. Daarom ben ik dankbaar en ‘vier’ ik het leven tijdens dit soort evenementen extra.”

Voor volgend jaar hoopt Martin samen met Noël weer aan de start in Amsterdam te staan. “Met zijn positieve en vrolijke instelling hoop ik echt dat hij het volgend jaar weer mee kan maken."