José Angel Gonzalez Seoane

17 Aug 2022 11.42

Wave hero José Angel Gonzalez Seoane
Wave 21

 

Dit jaar is José Angel Gonzalez Seoane wave hero van wave nummer 21. Zijn nicht Milene Buijs zwemt dit jaar voor hem mee. Wij spraken haar over haar oom. 

“Mijn oom, José Angel was altijd een zeer actieve man en hield van het leven. Hij woonde in Leirado, een dorpje in de regio Pontevedra van de provincie Galicia in Spanje. Hij heeft als jonge man als lasser gewerkt in de havenstad Vigo. Waar hij een ongeluk kreeg en dit werk daarna niet meer heeft kunnen uitoefenen. Daarna heeft hij een passende baan kunnen vinden als vuilnisman waarbij hij in de nachten dezelfde stad onderhield vanuit zijn vrachtwagen.  

Naast werken was hij thuis altijd druk op het platteland. Waar hij het liefst zonder shirt (weer of geen weer) zijn druiven onderhield. Door dit werk was hij zeer energiek en sterk. En als ik daar dan was in de zomers en hem weer zag, kreeg ik altijd zo’n sterke omhelzing en dikke zoen die je nog uren na bleef voelen.   

Door het ongeluk dat hij heeft gehad had hij al jaren rugklachten. Deze bleven altijd maar aanhouden en er was geen duidelijke diagnose te stellen. Op een gegeven moment begon hij een klapvoet te krijgen waarmee hij naar de arts is gegaan. Met in gedachten dat hij dit had door zijn rugklachten. Op een gegeven moment bleven de klachten echter verergeren en ging zijn spraak achteruit waarop er verder onderzoek plaatsvond. Dit resulteerde uiteindelijk tot de diagnose ALS halverwege 2018.  

De ziekte heeft veel impact gemaakt, ook zorgde het in het begin voor veel ongeloof bij José. Hij wilde niet geloven dat hij ALS had en was ervan overtuigd dat dit voortkwam uit de pijn in zijn rug. Hij hield dan ook vast dat hij een operatie wilde ondergaan, waarna hij dacht dat de klachten verholpen zouden worden. Dit kwam tevens ook doordat hij last kreeg van fronto-temporale dementie, hierdoor werden sommige fasen en beslissingen steeds moeilijker. Langzaamaan begon hij het steeds meer te accepteren en ondertussen namen de symptomen toe en verergerde de ziekte.  

Naast dat het voor hem erg lastig was om het te accepteren, was het ook erg moeilijk voor de familie. 10 jaar geleden had hij zijn vrouw verloren aan een wrede neurologische ziekte en nu hij met ALS, het voelde als onwerkelijk voor de familie.  

Zij zijn dan ook dankbaar dat er zoveel acties en gebeurtenissen gedaan worden om deze ziekte te bestrijden. 
 

In december 2019 is hij overleden, zeer snel vanaf het moment dat de ziekte geconstateerd werd. Het is verschrikkelijk om te realiseren dat zo’n gezonde, vitale en sterke man zo snel door deze ziekte werd uitgeput en uiteindelijk niet meer bij ons aanwezig is. Zijn aanwezigheid in mijn gedachten zullen ervoor zorgen dat ik deze Amsterdam City Swim met veel trots zal uit zwemmen! 

 

Ik ben trots dat ik mee mag doen aan de ACS namens hem. Hopelijk kan ik hiermee helpen om deze verschrikkelijke ziekte verder te onderzoeken zodat anderen hier baat bij zullen hebben.”  

 


Wil jij Milene haar actie ook steunen? Dat kan door een donatie achter te laten.  

Doneer hier