Wat maakt open water zwemmen zo bijzonder?

02 Feb 2020 17.26

Suzanne Brummel, voormalig Nederlands Kampioen open water zwemmen én ambassadeur van Amsterdam City Swim 2020 geeft antwoord.

 

'Open water zwemmen is veel meer een spel, dan een race tegen de klok. En dat maakt het zo bijzonder.'

Suzanne Brummel, voormalig Nederlands Kampioen open water zwemmen, is één van de ambassadeurs van de Amsterdam City Swim 2020. Wij spraken haar over haar motivatie om mee te doen, haar zwem-verleden en waar je haar persoonlijke zwemtips kan lezen. 

 

Waarom doe jij dit jaar mee met de Amsterdam City Swim?

'Ik realiseer mij maar al te goed hoeveel geluk ik heb dat ik elke dag kan en mag doen wat ik leuk vind en van geniet, namelijk sporten. Helaas is dat niet voor iedereen weggelegd. Door aandacht te geven aan de ziekte ALS, en samen geld bijeen te zwemmen voor onderzoek naar deze ziekte, hoop ook ik een klein verschil te kunnen maken in de strijd tegen deze vreselijke ziekte.'

Waar kijk je het meest naar uit?

'Ik vind het altijd heel erg mooi om de verbintenis tussen mensen (die elkaar van tevoren vaak niet kennen) tijdens zo’n event mee te maken. Er zijn onwijs veel mensen die zwemmen voor een familielid, vriend of bekende. En al die verhalen zijn enerzijds enorm verdrietig, maar het is ook heel mooi als die verhalen samenkomen en we met z’n allen een mooi bedrag kunnen ophalen.'

Waarom ben jij ooit gestart met open water zwemmen?

Ik wilde altijd al Nederlands Kampioen worden, en mijn kansen waren het grootst in het open water. Ik zwom al jaren in wedstrijden, maar binnen in het zwembad gaan deze vaak niet verder dan 1500m en bij schoolslag maar tot 200m. Ik ben echt een duursporter en beter in de langere afstanden dus vandaar dat ik de overstap maakte naar het open water.

Wat vind je het leukst aan open water zwemmen?

In het open water heb je natuurlijk te maken met veel meer elementen dan in het zwembad. Het is veel meer een soort spel dan een race tegen de klok. En dat maakt het bijzonder. De kou, de stroming, de tactische vaardigheden die erbij kunnen komen kijken. En natuurlijk ook de locaties. Je kunt op de meest prachtige plekken zwemmen met fantastische uitzichten midden in de natuur of straks zoals met de Amsterdam City Swim in de grachten van onze hoofdstad. Dat voelt heel vrij. Ik kan me nog goed één van mijn allereerste open water wedstrijden herinneren waar we in brede sloot (misschien was het officieel een kanaal) in Friesland tussen de weilanden met koeien zwommen. Wanneer maak je dat nu mee?  

Wat wil je absoluut meegeven aan de deelnemers?

Dat ik nu al trots ben op iedereen die hieraan mee gaat doen! En samen gaan we die finish halen! Als je nu nog moeite hebt met het zwemmen, dan zeg ik je nu: het komt goed. Via mijn sociale kanalen (website, Instagram en Facebook) maar ook via de kanalen van de Amsterdam City Swim zal ik de komende maanden verschillende zwemtips delen. En voor iedereen die het helemaal goed wilt aanpakken, heb ik nog een goede tip. In april verschijnt mijn boek ‘Zwem.’ in de winkels met alle tips en trainingen die je nodig hebt om straks niet alleen die finish te halen, maar er ook nog een beetje van te kunnen genieten.

 

Lees meer over Suzanne op haar eigen blog