Ron zwemt al sinds de eerste editie voor zijn zwager Jaap

11 feb 2020 08.00

Ron Visser, docent, vertelt waarom hij elk jaar meezwemt met ACS, én hoe het hem lukt elke keer weer het donatiegeld bij elkaar te krijgen. 

Ik zwem voor Jaap

"Ik doe al sinds de allereerste Amsterdam City Swim mee. Mijn zwager, Jaap Jongkind, leed op dat moment al enkele jaren aan ALS en voor mij was dit een manier om íets te kunnen doen, al was het maar een beetje. Die eerste keer was spannend: haal ik genoeg geld op? Hoe zal het zijn om door de grachten te zwemmen, en vooral, is dat water wel schoon genoeg? Toen ik uiteindelijk in mijn badjas en met de banaan nog even stond rond te kijken bij de finish, zag ik Willem-Alexander opeens vlak voor me en kwam Máxima het water uit. Daarmee was die laatste vraag voor mij beantwoord.

In het jaar 2015 overleed mijn zwager, en stond de hele familie weer in het Wertheim Park om me aan te moedigen. Die Swim was voor mij de belangrijkste tot nu toe. Na afloop zouden we weer bij elkaar komen om deze dag af te sluiten, maar dit keer zonder Jaap."

Elk jaar weer €400 

"Dankzij familie en Jaap's vele vrienden heb ik tot nu toe tussen de 10 en 15 duizend euro opgehaald. Via sociale media en mailtjes en posters op het werk lukt het me elk jaar weer om de limiet van 400 euro te halen. Fantastisch!"

Masters training

"Door de ASC ben ik uiteindelijk meer gaan zwemmen en ben weer verder gegaan waar ik op mijn 14e gestopt was. Ik schreef me in bij een zwemclub en train weer een paar keer week, maar nu bij de masters."

Geniet zoveel mogelijk

"Als je voor het eerst het water van de Amsterdamse grachten in gaat, bereid je goed voor en geniet dan zoveel mogelijk van de sfeer en de mensen langs de kant. En stop af en toe om rond te kijken. Het is namelijk heel bijzonder."

Foto door Ruben Snitslaar