Wouter Klok

19 Aug 2022 15.21

Wave hero Wouter Klok
Wave 25

 

Wave hero van wave 25 is Wouter Klok. Een sportieve 23-jarigen die in 2017 te horen kreeg dat hij aan een ongeneselijke spierziekte lijdt. Een ziekte die zich betitelt als de goedaardige vorm van de spierziekte ALS.

Voor de toen 18-jarige student een schokkend bericht. Vorig jaar spraken we Wouter hierover. “De ziekte heeft zich gevormd in mijn armen, vooral mijn rechterarm. Gelukkig ervaar ik niet veel last tijdens mijn dagelijks leven. Ik heb namelijk geen pijn en die heb ik ook niet gehad. Natuurlijk zijn er wel dingen die ik minder goed, of niet meer, kan. Zoals het tillen van zware objecten. Maar ook kleine bewegingen, zoals het snijden van een stuk vlees of het omdraaien van een sleutel in een slot zijn wat lastiger.”

 

Positief

Nu we hem opnieuw spreken, zijn de vooruitzichten positief!
“Mijn gezondheid situatie is eigenlijk onveranderd ten opzichte van vorig jaar. Ik heb begin mei een afspraak gehad in het ziekenhuis. Wat positief was! De spierafname gaat namelijk extreem langzaam, al is het wel nog aanwezig. Het vooruitzicht is dan ook dat ik met deze goedaardige vorm van ALS gewoon oud kan worden. Daarnaast is er een kans dat de spierafname 'uitdooft' of stabiliseert. Ook al was dat natuurlijk een goed bericht, dit is verre van zeker. De symptomen zijn ook onveranderd ten opzichte van vorig jaar of het jaar daarvoor. Ik merk dat mijn spieren in kracht af zijn genomen. Maar doordat het heel erg langzaam en pijnloos verloopt, ben ik er niet (meer) bewust mee bezig. Er zijn ook dingen die ik definitief had laten vallen, zoals windsurfen. Dit lukte gewoon niet meer. Dus nu heb ik golfsurfen weer vol opgepakt! Al met al gaat het goed met mij! De tijd zal uitwijzen hoe de ziekte zich ontwikkelt.”

 

Goud voor Wout

Vorig jaar deed Wouter met een grote groep mee aan de Amsterdam City Swim, wat uiteindelijk natuurlijk de actie #natpakvoorALS werd. Zo’n €20.000,- heeft hij toen met zijn team opgehaald. En dit jaar? Tuurlijk doen ze dit jaar weer mee. “Dit jaar zwemmen wij weer met een mooi team. Familie, vrienden, vrienden van vrienden, studiegenoten van familie en nog veel meer connecties. Uit mijn hoofd springen wij dit jaar met zo'n 20 man het water in! Ons team zwemt mee om te genieten van een mooie en sportieve dag. Daarnaast is het inzamelen van geld voor onderzoek natuurlijk een belangrijk onderdeel. Ook al zijn we nog niet zo ver als vorig jaar rond deze tijd, we hopen nog een aantal mooie bedragen op te halen. Maar samen het water in én genieten van een mooie dag met familie en vrienden is voor ons eigenlijk het belangrijkst!

 

Wil jij team Goud voor Wout ook steunen met een donatie? Klik op onderstaande button.

Doneer hier