Wave Heroes 2022


 

In 2022 zijn alle waves opgedragen aan ALS-patiënten of die ons ontvallen zijn. Graag stellen wij al deze wave heroes aan jullie voor. 

Robotje Luka is een speciale wave hero. Robotje Luka is in het leven geroepen door Anjo Snijders. Anjo heeft de ziekte PSMA, een ziekte die verwant is aan ALS. Samen met zijn vrouw Sascha Groen ontwikkelde hij robotje Luka om ALS op een begrijpelijke manier uit te leggen aan kinderen. We vertellen je meer over het robotje Luka en de makers van Luka.

Lees verder

 

De jubileumwave sprong speciaal voor de 56-jarige Carlos Oudendijk in het water. Hij heeft pas sinds kort de diagnose ALS gekregen. Zijn zus, Mari Carmen Oudendijk, vertelt over hem en waarom zij het water in wilde springen.

Lees verder

 

Sportwave 2 werd opgedragen aan Natascha Olivier. Ze kreeg in 2019 de diagnose ALS. Ondanks dat ze wist dat zij een erfelijke variant met zich meedroeg, kwam de diagnose als een harde klap. Helaas is Natascha ons een paar maanden later, in oktober, ontvallen. 

Lees verder

 

De eerste signalen van ALS kreeg Theo in 2010, de definitieve diagnose kreeg hij in mei 2011. Theo is maar liefst bij 4 edities van de Amsterdam City Swim aanwezig geweest om zijn dochter Juliette aan te moedigen tijdens de swim. Nu is hij wave hero van sportwave 3. Theo is overleden in november 2015.

Lees verder

 

Wave hero van sportwave 4 was Rutger de Graaf. Als de doktoren het goed hebben, heeft hij nu 30 jaar PLS. In zijn woorden: 'het lieve broertje van ALS'. Hij heeft gevoel in zijn benen, maar hij kan ze niet meer functioneel gebruiken. Rutger zwom samen met een vriend mee tijdens het 10e jaar.

Lees verder

 

Maurits van den Brandeler was wave hero van sportwave 5. De wave waar onze partner Atradius in zwemt. Maurits was sinds 1997 bij Atradius werkzaam als controller op verschillende afdelingen, en na een uitstapje naar het buitenland op de HR afdeling. Op 16 juni 2018 overleed hij aan de gevolgen van ALS. 

Lees verder

 

Conny van der Meijden was wavehero van wave 1. Conny heeft ruim twintig jaar de diagnose ALS. Ze is van het begin af aan niet bij de pakken gaan neerzitten en zet zich in als vrijwilliger voor tal van organisaties. Ook heeft zij een rol binnen de Amsterdam City Swim. Deze keer een extra rol; als wave hero van wave 1. 

Lees verder

 

In november 2015 kreeg Robert Paul Wielinga op zijn 50ste de diagnose ALS. Sindsdien focust hij zich vooral op de dingen die er toe doen, zoals vriendschappen. En ook de Amsterdam City Swim. In 2016, 2017 en 2018 heeft hij nog gezwommen, maar sinds 2019 kan hij dat helaas niet meer. Dit jaar was hij wave hero van wave 2. 

Lees verder

 

De vader van Gitte, René, is pas kort geleden overleden aan de gevolgen van ALS. Gitte houdt blogs bij om haar gedachten te delen, nu neemt ze ons mee in het verhaal van René en wat deze deelname voor haar zal betekenen. 

Lees verder

 

Wave 4 werd opgedragen aan Marleen Zellmann van Oers. Vorig jaar november heeft zij te horen gekregen dat zij lijdt aan ALS. Schokkend nieuws, maar ze is vastberaden om er alles uit te halen wat erin zit! Haar dochter Regina, zusje Thea en haar man Remon hebben zich dit jaar als vrijwilligers ingezet, en Guus als zwemmer. En Marleen, zij als wave hero.

Lees verder

 

Vier vrienden sprongen dit jaar het water in voor de vader van één van hen, Johan Gerritse. Hij kreeg dit jaar de diagnose ALS nadat hij moeite kreeg met spreken, bewegen en vooral fijne motoriek. Deze vrienden vertellen meer over hun voorbereidingen en de betekenis van hun deelname. (externe link)

Lees verder

 

De wave hero van wave 6 was Arnoud de Bruin. Ruim 5 jaar geleden kreeg Arnoud last van een spierspasme in zijn rechterbovenarm. In 2019 werd de diagnose ALS gesteld. Arnoud toont zich mentaal sterk, maar zijn lijf laat hem helaas steeds meer in de steek. Zijn vrienden sprongen dit jaar voor hem als 'Team Arnoud' in het water.

Lees verder

 

Daniel Möllenkamp is niet specifiek gekoppeld aan een wave. Helaas is ons verteld dat hij op 18 augustus dit jaar is overleden aan de gevolgen van ALS. Een dappere strijd van meer dan 2 jaar, die hij zo lang heeft volgehouden door alle lieve mensen om hen heen. Die dierbare herinnering zetten wij graag voort.

Lees verder

 

Eelco van Koningsveld was wave hero van wave 7. In 2011 overleed hij aan ALS. Eelco heeft zich, in de twee jaar dat hij ALS had, ingezet om ALS meer bekendheid te geven. Ook heeft hij samen met zijn vrouw Bianca Weller-van Koningsveld stichting 'ALS op de weg' opgericht. 

Lees verder

 

Dit jaar stonden familie en vrienden nog een keer aan de start van de Amsterdam City Swim. Om hun vriend en familielid Peter te eren voor alles wat hij voor hen heeft mogen betekenen.

Lees verder

 

Wave hero van wave 9 was Carmen Erkelens, vrouw en moeder van twee kinderen. Carmen heeft zelf in 2020 de diagnose ALS gekregen en vindt het bijzonder dat vrienden, familie en oud-collega's zich hiervoor inzetten. 

Lees verder

 

Michiel Scheeren, 62 jaar, kreeg in april 2021 de diagnose ALS. Sindsdien zet hij zich onvermoeibaar in voor de strijd tegen de ziekte waar hij persoonlijk door getroffen is. Zo is hij bestuurslid van de ALS patiëntenvereniging en doet hij regelmatig mee aan acties en evenementen. Deze keer was hij wave hero van wave 10.

Lees verder

 

Piet is 78 jaar en werd een jaar geleden geconfronteerd met de eerste symptomen. Begin dit jaar werd definitief de diagnose ALS gesteld. Piet is de strijd aangegaan, maar het is helaas snel gegaan. Wave 11 zwom speciaal voor wave hero Piet!

Lees verder

 

Gerben Gravendeel was wave hero van wave 12. Samen met vrienden en familie deed hij een aantal jaren mee aan de Amsterdam City Swim. Gerben overleed op 17 november 2021 na zeven jaar met ALS te hebben geleefd en gevochten. Zijn vrouw Jeanne blikt met ons terug op die zo intense periode in hun leven en op de strijd die ze samen hebben geleverd, tot het einde dat zich zo ongenadig aandiende. 

Lees verder

 

Wave hero van wave 13 was Elly Grooteboer. Haar gezin sprong dit jaar nog één keer in het water. Om haar strijd voort te zetten en om aandacht te vragen voor ALS. Ze wilde de langst levende ALS-patiënt worden, maar helaas was haar dat niet gegund. 

Lees verder

 

Voor Weert-Jan Weerts is de Amsterdam City Swim begonnen. In 2011 begonnen 14 vrienden een inzamelingsactie voor ALS waar hun vriend aan leed. Zij zwommen toen de Bosporus over om aandacht en geld te genereren voor ALS. Geïnspireerd door de vele positieve aanmoedigingen en donaties besloten ze de actie uit te bouwen tot een zwemtocht door de Amsterdamse grachten. Nu, 10 jaar verder, kan Weert-Jan Weerts niet ontbreken als wave hero. Hij overleed in 2013.

Lees verder

 

Jan Kramer is in mei 2018 aan ALS overleden. Hij heeft zich maar liefst vier jaar lang ingezet voor de Amsterdam City Swim. Toen hij in 2017 zelf niet meer in staat was om te zwemmen, legde hij onder begeleiding van vrienden en familie toch de twee kilometer door de Amsterdamse grachten af. Jan had een bewonderingswaardige positieve denkwijze en een enorm doorzettingsvermogen waarmee hij anderen inspireerde. 

Lees verder

 

Joan van Vollenhoven was de hero van wave 16Hij heeft de diagnose ALS en zet zich samen met zijn vrouw Anneloes en alle mensen die dicht bij hem staan keihard in om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het onderzoek naar ALS, PSMA en PLS. 

Lees verder

 

Wave 17 was opgedragen aan Vincent Cornelissen die sinds 2015 de diagnose ALS heeft. Hij was eerdere jaren en ook dit jaar actief betrokken bij de Amsterdam City Swim. Tijdens de Amsterdam City Swim zwemmen we voor Vincent en alle anderen, omdat we hopen dat er ooit een doorbraak komt in het onderzoek naar ALS, PSMA en PLS waardoor ALS een behandelbare ziekte wordt.  

Lees verder

 

In december 2020 werd bij Bas de diagnose ALS gesteld. Nadat Team Bas vorig jaar meedeed aan #natpakvoorALS vindt hij het tof dat het team weer meedoet en dat het deze keer ook echt in Amsterdam gaat plaatsvinden.

Lees verder

 

De wave hero van wave 19 was Ellen van Stekelenburg. Samen met haar team – Team Ellen – zwemt ze dit jaar mee met de Amsterdam City Swim. Slechts twee maanden geleden heeft Ellen de diagnose bulbaire ALS gekregen.

Lees verder

 

Wave 20 zwom voor Ben de Jong. Een man die bekend stond als een wandelende sport- en muziekencyclopedie. Helaas is Ben april dit jaar overleden aan de gevolgen van ALS, gelukkig zet wave 20 zijn strijd voort.

Lees verder

 

Dit jaar is José Angel Gonzalez Seoane wave hero van wave 21. Een gezonde Spanjaard die genoot van zijn gezin en van het leven op het platteland, totdat dit verstoorde werd door de diagnose ALS. Helaas heeft hij nog geen 1,5 jaar ALS gehad. Zijn nicht Miléne Buijs zwom dit jaar speciaal voor hem mee. Wij spraken haar over haar oom.

Lees verder

 

Henk Lunsing was wave hero van wave 22. In deze wave zwemt zijn zoon Marijn. Henk lijdt aan PLS, een mildere vorm van ALS. Hij is enorm trots dat zijn zoon meedoet aan de Amsterdam City Swim.  Supporter van Sport (Univé), heeft deze trots vastgelegd. 

Bekijk de film

 

Wil Leemborg was wave hero van wave 23. Helaas is Wil ons ontnomen, maar haar dochter Anette zet deze strijd voort. Niet alleen door zich in te zetten voor ALS, maar ook als bestuurslid van Stichting Amsterdam City Swim. Anette heeft haar verhaal gedeeld in een mooie video, grealiseerd door Supporter van Sport (Univé).

Bekijk de film

 

Wave hero van wave 24 was Bea Burggraaf. Haar dochter Leonie heeft haar voorgedragen als wave hero. Precies op de datum van de Amsterdam City Swim is het 16 jaar geleden dat zij haar moeder heeft verloren aan de ziekte ALS. Een dubbel gevoel, want dit is het laatste jaar dat zij haar moeder langer levend heeft gekend dan dat ze overleden is.

Lees verder

 

Wouter lijdt aan een goedaardige variant van de spierziekte ALS. Hij heeft dan wel een verminderde kracht in zijn rechterarm, de vooruitzichten zijn positief. Als liefhebber van watersport zet hij zich op deze manier in om ervoor te zorgen dat niemand meer aan deze ziekte hoeft te overlijden. Wij zijn trots dan hij wave hero voor wave 25 is geweest!

Lees verder