Vrijwilligers aan het woord: Dominique

10 May 2022 09.40

Zo'n 300 vrijwilligers staan ieder jaar aan de kade om ervoor te zorgen dat jij - als zwemmer en bezoeker - een fantastische dag kan beleven! Wij stellen 10 van deze toppers graag aan je voor. Vandaag is dat Dominique!

Stel jezelf eens voor. 

Ik ben Dominique, 20 jaar oud en gek van zwemmen. Ik zwem één keer per week in mijn special needs groepje van de plaatselijke zwemclub. Ik heb autisme, dus in de zwemsportwereld ben ik een (aanstormend) parazwemster. Zwemmen is mijn sport en tevens ook mijn grootste hobby!

Ben je al vaker vrijwilliger geweest tijdens ACS?

In 2020 zou ik voor de eerste keer als vrijwilliger gaan helpen, maar toen kwam corona om de hoek kijken. Net als in 2021. Eigenlijk is dit jaar dus de eerste keer dat ik mij als vrijwilliger inzet, want we gaan er natuurlijk gewoon voor dat het deze keer doorgaat!

Waarom wil je jezelf inzetten?

In 2019 zwom ik zelf mee. Dit was zo’n supervette ervaring dat ik ook een keer vrijwilliger wil zijn. ACS is een supergaaf zwemevent, ook omdat het in Amsterdam is. Ik ben gek op Amsterdam, dus deze locatie met mijn liefde voor zwemmen combineert naadloos met elkaar. Ooit zwem ik weer een keer mee, maar nu ben ik een keer vrijwilliger.


Wat is jouw relatie met ALS?

In 2018 leerde ik de beste vriend van mijn vroegere zwemleraar kennen, Henk Brandsma. Hij kreeg in 2012 de diagnose ALS. Op 31 augustus 2018 ben ik ook bij hem en zijn vrouw op bezoek geweest, een memorabele dag was dat. Op 16 december 2018 overleed Henk, hij is 57 jaar geworden.

Zet jij je vaker in als vrijwilliger? En wat vind je hier zo mooi aan? 

Iedere zondag doe ik vrijwilligerswerk als hulpzwemjuf op de zwemschool van mijn vroegere zwemleraar. Net als in de schoolvakanties, dan ben ik patiëntenvervoerder in het ziekenhuis. Daarnaast doe ik regelmatig nog meer vrijwillige dingen, zoals het helpen op de open dagen van school. 
Vrijwilliger zijn brengt mij voldoening, blije mensen en bovenal een goed gevoel!

Leukste feitje over jezelf?

Naast de Amsterdam City Swim heb ik meerdere zwemevenementen meegemaakt.

  • Swim to Fight cancer in Anna Paulowna (2018)
  • De wereldrecordpoging watertrappelen in Alkmaar (2018)
  • Meezwemmen met Maarten van der Weijden in Stavoren tijdens zijn 2e poging elfstedenzwemtocht (2019)
  • ACS in Amsterdam (2019)
  • 2 keer de scholierentriathlon in Amsterdam (2018 en 2019, ik deed van mijn team van 3 het zwemmen)
  • 6 keer de zwemvierdaagse

 

Jouw mooiste herinnering van ACS

Mijn mooiste herinnering van ACS in 2019 was toch wel het daadwerkelijk zwemmen van de tocht. Dat is zo’n mooie route! Ik heb een foto van mijn medaille, dit is uiteraard ook een mooi aandenken aan ACS 2019 voor mij.

 

Twijfel je om mee te doen aan de Amsterdam City Swim? Schrijf je in zou Dominique zeggen! Of je nou vrijwilliger wil worden of mee wil zwemmen. ACS is een super tof zwemevenement dat je voor altijd bij zal blijven. Je steunt ook nog eens Stichting ALS Nederland, dus kom er gezellig bij!

Kijk voor meer informatie over de deelname mogelijkheden hieronder.

Meer informatie