Wave Heroes 2024


Graag stellen we de Wave Heroes van 2024 aan jullie voor:

Berry Everts heeft sinds januari 2022 de diagnose ALS. Jarenlang heeft Berry Everts zich ingezet bij QPS, waar geneesmiddelenonderzoek wordt gedaan. Na vele jaren hard en enthousiast werken kreeg Berry in de zomer van 2021 allerlei vage klachten. Na een lange periode van allerlei onderzoeken kwam daar in januari 2022 de diagnose ALS uit. Sindsdien is hij motorisch behoorlijk achteruit gegaan en is hij afhankelijk van beademing en de rolstoel.

De kracht van Berry is dat hij vooral kan blijven zien wat nog wel kan. Hij geniet van alle sociale contacten, lekker eten en drinken en van de natuur.

De afgelopen twee edities van de ACS heeft Berry meegemaakt, waarbij Berry in 2023 ook Wave Hero was. Met een team (herkenbaar in blauwe Team Berry shirts!) van 17 zwemmers heeft Team Berry toen een geweldig bedrag opgehaald. De dag zelf was een fantastisch feest, voor zowel Berry als het team. Ook in 2024 kijken zij weer uit naar zo'n fantastisch feest!

Steun Team Berry

Maak kennis met Wave Hero Carla Graafland. Zij heeft in de korte periode dat ze ziek was veel mensen weten te raken door haar humor, positiviteit en de manier waarop zij ermee omging. Ze was, en is nog steeds een inspiratie en geeft haar team motivatie om ALS de wereld uit te krijgen! Dit jaar is het twijfelachtige jubileum van 10 jaar na haar overlijden en daarom willen haar dierbaren haar eren als Wave Hero!

Steun Team Carla

Eelco van Koningsveld is Wave Hero van de Amsterdam City Swim. Hij heeft zich, in de korte periode dat hij ALS had (december 2009 – oktober 2011) ingezet om ALS een gezicht te geven, om te zorgen voor meer inzicht en bekendheid. Door het geven van colleges, interviews op de radio, tv, bladen en kranten, probeerde hij dit te bereiken.

Kenmerkend voor Eelco was de volle vaart en overtuiging waarmee hij leefde. Zijn favoriete uitspraak was dan ook ‘Het leven is onherhaalbaar eindig’. Wat staat voor: Geniet nu het nog kan, je weet morgen niet wat je te wachten staat. Zeker bij ALS is dit het geval.

Eelco heeft samen met zijn vrouw "Stichting ALS op de weg" opgericht om te zorgen dat mensen met ALS hulpmiddelen kunnen krijgen om herinneringen te maken en mobiel te blijven. Deze hulpmiddelen worden niet vergoed door zorgverzekering of WMO. Een deel van de opgehaalde donaties van de Amsterdam City Swim gaat naar deze Stichting.

 

Afgelopen november heeft Ingrid Flieger de diagnose ALS te horen gekregen. Zij is altijd behoorlijk sportief geweest: van het lopen met de hond, veel tennissen en ook voetballen bij SC Buitenveldert.

Team Fliegje springt de grachten in en wil hun bijdrage leveren door geld bij elkaar te brengen voor meer onderzoek naar deze slopende ziekte! Zoals het motto was van haar werkgever ooit: We try harder! ❤️

Steun Team Fliegje

Twintig jaar geleden, in 2004, overleed Jan Braas. Na zes jaar verloor hij de strijd tegen de slopende ziekte ALS. Tijdens de ziekte zag Jan altijd de positieve punten, altijd kansen om toch nog iets te kunnen, terwijl hij net weer een stapje achteruit was gegaan. 

Jan heeft gewerkt als stuurman bij de Douane, tot hij ALS kreeg. Toen dat niet meer ging werd hij begeleider van de bouw van nieuwe vaartuigen. Hij kon zijn werk blijven doen dankzij hulpmiddelen, zoals een volledig aangepaste bus en besturing van zijn computer via een laser. Maar vooral ook dankzij de steun van zijn vrouw.

Zijn zoon Arne heeft iedere editie van de Amsterdam City Swim meegedaan, sinds 2015 heeft ook de vriendin van Arne iedere editie mee gezwommen. Dit jaar heeft een speciaal randje met Jan als Wave Hero!

Steun Zwemmen voor Jan Braas

 

Jan Kramer is een Wave Hero die ook in nauw verband staat met de Amsterdam City Swim. Hij is in mei 2018 aan ALS overleden. Hij heeft zich maar liefst vier jaar lang ingezet voor de Amsterdam City Swim. Toen hij in 2017 zelf niet meer in staat was om te zwemmen, legde hij onder begeleiding van vrienden en familie toch de twee kilometer door de Amsterdamse grachten af. Jan had een bewonderenswaardige positieve denkwijze en een enorm doorzettingsvermogen waarmee hij anderen inspireerde. 

Daarnaast was Jan actief namens de ALS Patiëntenvereniging. Daar zorgde Jan dat de stem van mensen met ALS in alle initiatieven over ALS werd gehoord. Bovendien was Jan Kramer een van de zeven personen die in 2014 centraal stonden tijdens de campagne ‘Ga door met mijn strijd’. Daarin riepen patiënten op om door te gaan met hun strijd tegen ALS. De campagne was gericht op doneren aan onderzoek naar ALS en op het deelnemen aan evenementen als de Amsterdam City Swim.

 

Marleen Zellmann - van Oers is ook dit jaar Wave Hero. Voor de ACS fans is Marleen een bekend gezicht. In 2022 en 2023 moedigde zij haar team, de Hippo’s, aan vanaf de kade. Met oranje nagellak genoot zij samen met haar dierbaren vol van de Amsterdam City Swim.

Vorig jaar volgde het verdrietige bericht dat Marleen, na precies twee jaar ALS gehad te hebben, is overleden. De ziekte ging erg snel, maar Marleen heeft nog alles uit het leven gehaald wat ze wilde. Een helikoptervlucht, reis naar Bonaire, cruise naar Noorwegen en nog vele andere bijzondere dingen. Het was zo moeilijk om elke keer te moeten zien dat ze weer iets moest inleveren, maar zij was zelf zo stoer en sterk...

Als iets niet linksom lukte, dan doe ik het toch rechtsom!
Zo'n groot voorbeeld voor iedereen 🧡

Ter ere van Marleen blijven de Hippo’s te water gaan om een handje te helpen om ALS de wereld uit te krijgen.

Steun Team Hippo’s

 

Waveheroes gezocht
Wil je jezelf of iemand voordragen?

Meer informatie